NOVI ALARM ZA ZAPADNU SRBIJU: Padavine do petka, OPASNOST od izlivanja reka

Kiša će padati do petka, naročito u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, zbog čega su u RHMZ izdali upozorenje da će vodostaj reka u ovom delu zemlje preći granicu redovne odbrane od poplava.

Stručnjaci veruju da se katastrofa iz 2014. neće ponoviti

Obilne padavine očekuju se pre svega danas, kada će biti i najjači udar. Sutra će kiša već biti slabija dok će padavine prestati u petak pre podne.

Procena je da će u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji pasti od 40 do 60 litara vode po kvadratu, dok će se na planinama zadržati od 10 do 30 centimetra vlažnog snega - ističe meteorolog Nedeljko Todorović.

Hidrolog Dejan Vladiković kaže da i pored obilnih padavina neće doći do poplava sličnih nedavnim.

- Za svaki slučaj izdali smo upozorenje pošto se očekuje da reke u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji pređu granicu redovne odbrane od poplava. Procena je da će porasti vodostaj Jadra kod Loznice, čitavog kruga reka oko Kolubare i gornjeg toka Zapadne Morave, kao i Jasenice kod Smederevske Palanke - kaže Vladiković. Na području Loznice juče su od 7 do 13 sati pala 22 litra kiše po kvadratnom metru, potvrdili su u Hidrometeorološkoj stanici, a u porastu je nivo bujičnih potoka.

Do manjih izlivanja pritoka Jadra i Drine došlo je u atarima Joševe, Lešnice, Lipnice, Jadranske Lešnice i Voćnjaka, a prema podacima iz HE „Zvornik“ nivo Drine ne ugrožava priobalje u ovom delu. Protok u 14 sati iznosio je 650 kubnih metara vode u sekundi.

POKRENUTA MEHANIZACIJA

- Pokrenuli smo mehanizaciju oko Jadra radi preventive i u toku je čišćenje kritičnih mesta na potocima koji su nabujali. Korito Štire je nedavno očišćeno i ona je zasad u prvom nivou, takozvanom minoru, dok se manje izlila u Voćnjaku, u delu neuređenog korita. U Trbušnici pročišćavamo korito Trbušničke reke i ne očekujemo ozbiljnije probleme - kaže Janko Aleksić, član gradskog štaba za vanredne situacije.

Izvor: Blic

Pogledajte još