fbpx

SLATKA EPIZODA IZ ŽIVOTA VELIKANA: Zašto se Gaga Nikolić krio od Bate Stojkovića

Krajem 70-ih Gaga Nikolić je sa suprugom Milenom Dravić letovao na malom napuštenom ostrvu Biševo u Dalmaciji.

- Nekoliko godina zaredom smo išli tamo Dragan Zarić, Lepi Zare, njegova supruga Mirjana, Milena i ja. Na ostrvu, osim nas, nije bilo žive duše. Kako na ostrvu nije bilo priodavnica, Zare i ja smo dva-tri puta nedeljno išli do obližnjeg Visa u nabavku. A na Visu je letovao Bata Stojković. Nije voleo more, ali je zbog žene išao na odmor u Dalmaciju. Zare i ja smo napravili podelu posla: jednog dana je on odgovoran za klopu i piće, drugog ja i tako u krug. Bez obzira koliko dobro planirali, dešavalo nam se da nam nešto zafali, najčešće piće. Iako smo uživali u privatnosti i divnom ambijentu, nije bilo ni najmanje prijatno zbog činjenice da nemamo prodavnicu u blizini. Čamac nam je bila jedina veza sa svetom. Obilazili smo Batu kad smo bili u nabavci na Visu. Zapijemo se i onda u čamac nazad na Biševo.

Kako nije smeo da pije pred suprugom, Bata bi seo u čamac i doveslao do nas i obično nam sve popio. Jedno veče, bilo je bogami već kasno, sigurno prošlo devet, čujemo ga kako se dere sa obale. Zare i ja odklučimo da se sakrijemo, jer su nam ostale samo tri boce vina koje nismo hteli da delimo. Popio bi nam sve. Ali Bata je bio namazan. Dozivao nas je desetak minuta.

“Znam da ste tu, ne bojte se popiću samo dve čaše crvenog”, drao se. Saveznice je našao u Miri i Mileni. Seo je s njima i pričao. Kud ćemo, šta ćemo, pridružili smo im se Zare i ja. Popili smo sve. Čak i neku rakiju iz ratnih rezervi. Molili smo ga da ostane da spava kod nas, ali nije hteo da čuje. Bilo nas je strah kako će takav po noći da vesla. Terao nas je da mu pevamo pesme o Dunavu, usput psujući more, dok smo ga pratili do čamca. Najmešnije je u celoj priči što je veslao na stolici. Stavio je stolicu u čamac i tako otišao u noć - ispričao mi je Gaga Nikolić u Bevandi, koja je udaljena svega desetak metara od kuće u kojoj je rođen na Crvenom krstu.

B. Jakić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.