Nemački mediji otkrivaju detalje korupcije

BERLIN, 22. novembra 2009. (Beta-AFP) - Nemačka štampa prenela je brojne detalje o sumnjivim fudbalskim utakmicama i osobama umešanim u korupcijski skandal sa kladionicama, jedan od najvećih te vrste u Evropi.

Dnevnik "Zidojče cajtung" u internet izdanju navodi primere nekih od oko 200 utakmica koje je tužilaštvo u Bohumu na zapadu Nemačke ocenilo sumnjivim, potvrđujući da među njima nema mečeva "na visokom nivou".

Navodi se da su verovatno namešteni mečevi druge švajcarske lige između Iverdona i Tuna odigrana 26. aprila (5:1) i između Gosoa i Lokerena 24. maja (0:4).

Sajt prenosi da su kladionice umeštane u taj slučaj omogućile nelegalan dobitak od 60.000 i 150.000 evra, ali da zbog toga još nije pokrenut postupak.

Takođe se navodi da je Hajduk iz Splita sa 3:0 pobedio Zadar, što je zatraženo od igrača Zadra u zamenu za 30.000 evra.

Međutim, osumnjičeni za tu prevaru nisu dobili obećanu nagradu pošto druge utakmice na koje su kladioničari uticali, nisu završeni očekivanim rezultatom, navodi Zidojče cajtung.

Nemačka policija razotkrila je mrežu kladioničara koji su osumnjičani da su nameštali rezultate oko 200 utakmica u devet zemalja, a istražioci procenjuju da je time ostvarena nelegalna zarada od oko 10 miliona evra.

U akciji je bilo uključeno oko 300 policajaca, a uhapšeno je 15 osoba u Nemačkoj i dve u Švajcarskoj. Izvršen je pretres oko 50 lokacija u te dve zemlje, ali i Austriji i Velikoj Britaniji, a zaplenjen je novac i predmeti vrednosti više od milion evra.

Istražioci su upozorili da bi broj nameštenih utakmica i umešanih osoba mogao da bude veći.

Pogledajte još