Ne žuriti sa podnošenjem aplikacije

BEOGRAD, 23. novembra 2009. (Beta) - Podnošenje aplikacije za članstvo Srbije u Evropskoj uniji treba da bude urađeno uz konsultacije sa Evropskom komisijom ali pre toga treba učiniti nekoliko koraka, poručili su u ponedeljak u Beogradu predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da je prethodnih dana čuo izjave političara iz Beograda da nameravaju da podnesu kandidaturu za EU do kraja godine, ali da su sve te najave dolazile od političara iz samo jedne stranke.

"To je pitanje srpske budućnosti i na to pitanje mora prvo da odgovori koalicija, zatim i vlada, ali u taj proces mora biti uključena i opozicija. Ne radi se o predaji aplikacije, već o dobijanju pozitivnog odgovora koja mora ojačati proevropske snage, ojačati ambicije u regionu i ubrzati taj proces", rekao je Kacin.

Kacin, koji u Beogradu prisustvuje Petoj konferenciji odbora za evropske integracije zemalja procesa stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope, naglasio je da aplikacija ne sme biti "korak koji zaustavlja već korak koji ubrzava Srbiju".

Pogledajte još