Četiri veka opere

Lepo je bilo doći u Madlenianum. Dah sveta u srcu Zemuna. Vikend u slavu operske umetnosti. Da pokažemo da smo i mi Evropa, svet i ostatak kosmosa

Operske kuće širom Evrope, od 16. do 18. februara, slavile su četiri veka opere. Ona je stvorena u Italiji, krajem 16. veka, pošto je grupa firentinskih muzičara "La camerata fiorentina" bila fascinirana antičkom Grčkom, želeći da ožive jednostavnost antičke tragedije. Prva opera, koja se još uvek izvodii, bila je Monteverdijeva "Legenda o Orfeju", komponovana 1607. godine.

Tokom tri dana trajanja proslave i hodočasnici su u "Madlenianumu" mogli da se uvere u lepotu sveta umetnosti, potkategorija "Opera". Na ulazu u ovo zdanje kostimirani livreji su ljubazno upućivali goste u unutrašnjost nama Srbima i ne tako bliskog sveta. Preuzimale su nas lepotice u balskim haljinama i vodile putevima pažljivo isplaniranih i organizovanih tura razgledanja. Malo slikarskih i literarnih radionica, pa kostimiranje, šminkanje, red crtaća za decu, upoznavanje sa egzotičnim muzičkim instrumentima i prilika da se oprobate na njima...

Naravno, i ono što je najlepše - ovaj vikend je prvenstveno bio namenjen i podređen deci - najmlađim ljubiteljima opere. Ako je želja da se regrutuju neki novi pobornici lepih misli i osećanja - cilj je postignut.

Shodno tome, i plus za odgovorne u zemunskim predškolskim ustanovama koje su organizovano vodile najmlađe u "Madlenianum". 

Da li Beogradu treba nova opera? Ima "Madlenianum", za početak...

Tekst: Oliver Dundović  
Foto: Madlenianum

Pogledajte još