Najplaćeniji šefovi kabineta

BEOGRAD, 24. novembar 2009. (FoNet) - Šefica kabineta predsednice Skupštine Srbije ima veću platu od predsednice Skupštine, ali i od premijera i svih potpredsednika Vlade i ministara. Njena plata od 128.392 manja je samo od primanja predsednika republike, koji je šije za desetak hiljada dinara.

Ali tu nije kraj naopakoj logici jer i pomoćnici ministara imaju veće plate od ministara, pa i od potpredsednika Vlade.

Sve zavisi koji ih je zakon potkačio i ko im određuje osnovicu plate.

Nije ovo ništa novo jer se već godinama u Srbiji plate izabranih lica računaju po jednom Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama, dok se plate zaposlenih u stručnim i pomoćnim službama celog državnog aparata određuju po Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika.

Da zbrka bude još veća, prvima, pre svega predsedniku republike, poslanicima, predsedniku Skupštine Srbije, državnom tužiocu… osnovicu određuje Administrativni odbor Skupštine Srbije, a drugim nameštenicima se osnovica određuje svake godine republičkim budžetom.

Administrativni odbor osnovicu je poslednji put menjao 2005. godine. Takođe, i neke uredbe o platama pojedince izdvajaju iz ta dva zakona, pa tako postoji posebna uredba Vlade za plate imenovanih u generalnom sekretarijatu Vlade kojom se određuju primanja generalnom sekretaru, šefovima kabineta premijera, potpredsednika i ministara, kao i njihovim zamenicima.

Pogledajte još