USKOK i policija istražuju nameštanje utakmica

ZAGREB, 23. novembra 2009. (Beta) - Hrvatska policija i Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) počeli su istragu o nameštanju fudbalskih utakmica u Hrvatskoj, prenose hrvatski mediji.

Reč je o više utakmica, među kojima je i ona između Zadra i Hajduka, koja je odigrana 26. aprila ove godine, a za koju nemačko državno tužilaštvo iz Bohuma sumnja da je nameštena radi dobiti na kladionicama.

"Sastavili smo spis i od policije zatražili kriminalističku obradu", potvrdio je za Hinu portparol USKOK-a Vuk Đuričić.

On, međutim, nije želeo da iznosi nikakve pojedinosti, kao ni o kolikom broju utakmica je reč.

U Hrvatskoj je navodno namešteno 14 utakmica Prve fudbalske lige (HNL). Prema navodima medija, USKOK je pokrenuo istragu posle medijskih natpisa, a još nije dobio nikakve informacije od nemačkog tužilaštva.

Zbog sumnje da su nameštene, istražuje se oko 200 evropskih fudbalskih utakmica u Nemačkoj, Belgiji, Švajcarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Mađarskoj i Austriji. Sve je pokrenulo nemačko državno tužilaštvo u saradnji s fudbalskim savezom i UEFA.

Fudbalski mafijaši, koji su navodno zaradili nekoliko miliona evra, otkriveni su zahvaljujući novom Fifinom sistemu ranog upozorovanja na sumnjiva klađenja.

Pogledajte još