Grčki dani u restoranu Bled

Dani Grčke kuhinje ponovo su aktuelni u restoranu Bled. Za reprizu ove gastronomske avanture zaslužno je, kažu, veliko interesovanje gostiju. Ovoga puta posetioci će imati prilike da do 26. septembra uživaju u ukusima i običajima ove zemlje Mediterana.

 Činjenica da se Beograđanima dopada grčka kuhinja i ne iznenađuje previše. Ipak, to je nam je omiljena destinacija za letovanje pa nas ukus girosa i suvlakija na trenutak može podsetiti na dane letnjeg odmora koji su sada već sigurni prošli. A i temperament Grka je blizak našem, pa je nekako logično da su nam i gastronosmki ukusi na istim talasnim dužinama.

 Grčka kuhinja je bogata  sa puno raznovrsnih ukusa kojima doprinose prirodni začini: bosiljak, origano, majoran, timijan, menta, mirođija, cimet, karanfilić i muskatni oraščić. Sva jela se pripremaju na maslinovom ulju, shodno  njihovnoj vekovnoj tradiciji.

 Tokom ove promocije u restoranu Bled u ponudi su tri menija. Za početak grčka kafa, dok razmislite za koju opciju da se opredelite. U sva tri menija se nalaze: hleb sa maslinama, grčka salata, grčka baklava, vino i nezaobilazni ouzo. Ono oko čega ćete odlučivati su topla predjela i glavna jela. Na raspologanju su vam spanakopita, odnosno slana pita sa spanaćem i sirom, grčka musaka, skuša  i suvlaki (ražnjići od jagnjećeg mesa).

 Cena kompletnog menija uključujući vino i kafu kreće se od 960 do 1100 dinara.

 Vina koja prate ovu gastronomsku priču su iz podruma „Plantaže 13 jul.“( to otkriva misteriju slike Sergeja Ćetkovića na ulazu restorana). Nažalost, on ipak neće nastupati.

 Ali zato će se svakog petka i subote zvuci tradiconalnog grčkog buzukija podgeravti atmosferu u Budimskoj 2.

 I da ne zaboravimo,  raspitajte se šta znači kada vas dama pogodi karanfilom. Da se ne iznenadite ako neki padne baš na vas... pa možda  kasnije, zajedno polomite i po koji tanjir, kao što nalažu grčki običaji.

Marija Milenković

(old_image)

Pogledajte još