Gugl postavlja blago Mesopotamije na internet

BAGDAD, 24. novembra 2009. (Beta) - Posle muzike, knjiga i video snimaka, američki gigant Gugl digitalno će obraditi i postaviti na internet antikvitete iz Mesopotamije koji se čuvaju u nacionalnom muzeju u Bagdadu, javile su svetske agencije.

Predsednik Gugla Erik Šmit, koji boravi u trodnevnoj poseti Bagdadu, kazao je u utorak novinarima da su Guglovi eksperti snimili 14.000 fotografija antikviteta i da će ih do početka 2010. postaviti na internet gde će moći besplatno da se pogledaju. "Guglov zadatak je da svima omogući pristup informacijama", kazao je predsednik kompanije, koja je na internet postavila svetsku numeričku biblioteku u kojoj bi trebalo da se nađe više miliona digitalno obrađenih knjiga.

Novčana sredstva za projekat podeliće američka kompanija i Stejt dipartment. Muzej u Bagdadu ponovo je otvoren u februaru ove godine, šest godina nakon što je poharan tokom američke invazije. Po rečima iračkog ministra turizma i antikviteta Katana al-Džuburija, Irak je vratio 6.000 od 15.000 neprocenjivo vrednih ukradenih predmeta.

Pogledajte još