Ledeni bregovi blizu Novog Zelanda

VELINGTON, 24. novembra 2009. (Beta-AP) - Brodovi u južnom Pacifiku upozoreni su na stotine ledenih bregova za koje se veruje da su se odlomili sa ledenih santi na Antarktiku i plutaju ka severu, u pravcu Novog Zelanda, saopštile su danas tamošnje vlasti.

Najbliži ledeni breg, visok 30-tak metara udaljen je oko 260 kilometara od ostrva Stjuart koje pripada Novom Zelandu i deo je grupe ledenih bregova koji se vide na satelitskim snimcima, rekao je australijski glaciolog Nil Jang. Pomorske vlasti Novog Zelanda izdale su upozorenje za navigaciju za područje južno od te zemlje.

Ledeni bregovi u blizini Novog Zelanda ne moraju imati veze sa globalnim zagrevanjem, ali se broj ledenih bregova koji se odvajaju od ledenih santi na Antarktiku u poslednje vreme se povećao verovatno zbog značajno viših tempertatura na tomkontinentu u poslednih 60 godina, rekao je Jang.

Mnoštvo ledenih bregova poslednji put se približilo obalama Novog Zelanda 2006, kada su se mogli videti sa obale, prvi put od 1931. godine.

Pogledajte još