Koliko je važno pravilno držanje?

Glumci, manekenke, balerine... imaju pravilno držanje, položaj kičme koji je preporučljiv, ali i potreban. Ako ste povijeni kao krivi toranj u Pizi (u bilo kojoj od faza njegovog krivljenja) to nije samo uočljiv estetski ili psihološki nedostatak (povijeni ljudi izgledaju pokorno, manje vredno u svojim očima ili kao da nose neki ’teret’) već nešto što ozbiljno može da zasmeta vašem organizmu
 
"Dobro držanje je jako bitno za statiku celog tela, ne samo estetski nego i funkcionalno. Disfunctio posturalis je posledica disbalansa mišića ili neravnoteže trupa i razlikuje se od deformiteta kičme gde imamo promene na kičmenom stubu u više dimenzija. Ukoliko dete ima loše držanje neophodno je da radi specijalne vežbe – u fizijatrijskim ambulantama pri Domovima zdravlja - te vežbe treba ozbiljno shvatiti.

Posledica lošeg držanja je estetski nedostatak, ali postoje i statički nedostaci i to se može loše odraziti ne samo na kičmu nego i na kukove, kolena, stopala, na ceo lokomotorni sistem (kosti, zglobovi, mišići)" - ističe dečji hirurg i ortoped Zoran Paunović, iz beogradskog Instituta za majku i dete.

On ističe i da je bavljenje sportom u razvojnom periodu jako važno - "Od sportova se naročito preporučuje plivanje, ali svaka sportska aktivnost u razvojnom dobu je dobrodošla - naročito one sportske discipline koje ne opterećuju kičmeni stub. Istakao bih da se ne preporučuje dizanje tereta kod dece i odlazak u teretanu jer se tako opterećuju međupršljenski diskursi. Ja teretanu nikako ne preporučujem deci ispod 18 godina. Kod sportova treba voditi računa i da ne dođe do preopterećenja - svako treniranje treba dozirati."
 
Odrasli koji nisu ponosni na svoje držanje uvek mogu da počnu da rade vežbice koje, ako su svakodnevne i uporne, mogu da rezulturaju pravom kičmom i većim samopouzdanjem.

"Neophodne su svakodnevne vežbe koje se uče (postoji program vežbi u više etapa) a kao pomoć tome postoje i pojasevi za pravilno držanje kičmenog stuba" - navodi doktor Paunović. 

Ukoliko vaš problem sa držanjem ne zahteva lekarsku pomoć i posebno određene vežbe (a imate nepravilno držanje) za početak možete da stanete ispred ogledala, lagano zabacite ramena (ključne kosti) i postavite ih tik ispod ušiju, da udahnete duboko, uvučete stomak (i probate da ostanete u tom položaju), da namestite karlicu i kukove tako da čine prirodan luk sa donjim delom leđa (izvijte se iz donjeg dela leđa), uvučete stomak bez uvijanja kukova ... I, posebno je važno, probajte redovnim vežbanjem da ojačate mišiće čitavog (gornjeg i donjeg) stomaka, jer će vam oni pomoći da budete uspravni.

Jelena Jovanović

Pogledajte još