Uskoro o dodatnom broju vojnika u Avganistanu

BEOGRAD/VAŠINGTON, 25. novembra 2009. (Beta) - Savetnici predsednika SAD Baraka Obame saopštili su da je odluka o dodatnom slanju američkih vojnika u Avganistan "veoma blizu", javlja u sredu Glas Amerike.

Zvaničnici očekuju da Obama pošalje vise od 30.000 vojnika u Avganistan, sto je manje od 40.000, koliko je tražio general Stenli Mekristal, ali opet predstavlja povećanje od skoro 50 odsto.

Zvanično saopštenje očekuje se sledeće nedelje, po svemu sudeci 1. decembra, skoro tri meseca pošto je general Mekristal predao svoj izveštaj, posle čega su usledile republikanske kritike predsednika, zbog neodlučnosti. "Vojno rukovodstvo je pomalo iznervirano zbog odlaganja odluke. Zaista je vreme da predsednik izda naredenje", rekao je republikanski senator iz drzave Kentaki Mič Mekonel.

Rasprava se sada okreće tome kako platiti za novu strategiju. Zvaničnici koji se bave budžetom kažu da će trosak po svakom vojniku biti prosečno milion dolara, pa neke demokrate traže porez na rat. "Ukoliko je ovaj rat toliko važan, onda je važno i da se plati", rekao je demokratski kongresmen iz drzave Viskonsin Dejvid Obej.

Pogledajte još