Problemi s interno raseljenima

BEOGRAD, 25. novembar 2009. (FoNet) - Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Antonio Gutereš predstavio je danas ministru unutrašnjih poslova Srbije Ivici Dačiću probleme sa kojima se UNHCR suočava kada su u pitanju interno raseljena lica, jer UN ne priznaju kosovsku vladu i ova lica za njih nemaju status izbeglica.

Zato nije jednostavno pronaći rešenje za njihove probleme kao što je slučaj sa izbeglicama, rekao je Gutereš, saopštio je Biro za saradnju sa medijima MUP Srbije.

Problemi izbeglica moraju se rešiti i kolektivni centri zatvoriti, jer je u 21. veku nedopustivo da Evropa toleriše postojanje nerešenog izbegličkog problema na svom tlu, ocenio je on.

Gutereš je istakao izuzetno dobru saradnju sa srpskim vlastima i naglasio da ni u svetlu novih svetskih kriza UNHCR ne sme zaboraviti ljude iz ratova na Balkanu.

Komesarijat, rekao je Gutereš, veoma aktivno učestvuje u pronalaženju rešenja za priznavanje prava na imovinu, penziju i drugo, koje interno raseljena lica zakonski imaju, kao i o mogućnosti njihovog povratka.

Gutereš je naročito istakao važnost programa Vlade Srbije usmerenog na rešavanje problema Roma, kao jednog od najkonkretnijih programa u svetu.

Dačić je upoznao Gutereša sa problemima pronalaženja trajnog rešenja povratka ili integracije izbeglica i interno raseljenih lica.

Prema oceni Dačića, UNHCR ima važnu ulogu u dijalogu sa vladom Hrvatske o povratku izbeglica na tu teritoriju i ostvarivanje njihovih punih prava.

Pogledajte još