Ublažavanje monetarne restriktivnosti

BEOGRAD, 25. novembra 2009. (Beta) - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je u sredu da se u 2010. godini može očekivati ublažavanje restriktivne monetarne politike i povećanje iznosa odobrenih kredita.

"Ranije su banke u Srbiji čiji su osnivači inostrane banke od svojih centrala tražile da im odobre što više novca za kreditiranje klijenta, a sada njihove centrale od njih traže da povećaju kreditnu aktivnost", rekao je Jelašić.

On je na skupu u NBS o kreditiranju, koji je organizovala Biznis info grupa, istakao da će cena kredita u Srbiji u idućoj godini zavisiti od inflacije, referentne kamatne stope NBS, rejtinga Srbije i stanja u inostranim bankama, kao i iznosa štednih uloga.

Zaduženost po stanovniku u Srbiji je, kako je naveo, manja nego u susednim zemljama i trenutno je oko 574 evra. Predstavnici najvećih banaka u Srbiji su potvrdili spremnost banaka da u 2010. godini odobravaju više kredita, ali od Vlade Srbije očekuju stabilne uslove poslovanja, odnosno stabilan kurs, inflaciju manju od ovogodišnje i popravljanje rejtinga zemlje.

Pogledajte još