Vladajuća koalicija i LDP za statut, ostali protiv

BEOGRAD, 25. novembra 2009. (Beta) - Poslanici vladajuće koalicije i opozicione Liberalno demokratske partije (LDP) najavili su u sredu podršku potvrđivanju Statuta Vojvodine uz ocenu da je korak ka decentralizaciji države, dok je većina poslanika opozicije ocenila da je reč o razbijanju državnog jedinstva.

Vladajuća koalicija smatra da su navodi opozicije neosnovani i "da su 'u strahu velike oči' pa se mnogima priviđa država u državi".

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović ukazao je, međutim, da će posle usvajanja statuta ostati puno dilema u društvu zbog neodgovornog odnosa vlasti. Poslanik Demokratske stranke Srbije Jovan Palalić ocenio je da je predlog statuta Vojvodine potpuno protivustavan akt koji ozbiljno narušava jedinstvo Srbije i da će njegove posledice po Srbiju i srpski narod biti pogubne.

Poslanik Socijalisticke partije Srbije Dušan Bajatović ponovio je da su usvajanjem amandmana SPS-a u vojvođanskom parlamentu "skinuti" elementi državnosti. Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor nije želeo da komentariše navode o secesionizmu već je izrazio nadu da će ogromnom većinom biti data saglasnost na Statut i biti usvojen zakon o nadležnostima Vojvodine.

Pogledajte još