Polanskom odobreno puštanje iz zatvora uz kauciju

ŽENEVA, 25. novembra 2009. (Beta) - Švajcarski sud odobrio je u sredu zahtev Romana Polanskog za puštanje iz pritvora uz kauciju, uz obavezu boravka u kućnom pritvoru do odluke o njegovom eventualnom izručenju u SAD.

Švajcarsko ministarstvo pravde saopštilo je da će Polanski ostati u zatvoru dok to ministarstvo ne donese odluku da li će podneti žalbu švajcarskom vrhovnom sudu na odluku niže sudske instance, javile su svetske agencije. Predstavnik za štampu ministarstva Folko Gali kazao je da će ministarstvo odluku doneti "brzo", iako je zakonski rok za podnošenje žalbe deset dana.

Švajcarski krivični sud i dalje smatra da postoji rizik da će francuski režiser poljskog porekla pobeći iz zemlje ako se nađe na slobodi, zbog čega je odlučeno da kaucija iznosi 4,5 miliona dolara, uz obavezu elektronskog praćenja kretanja u kućnom pritvoru. SAD traže izručenje Romana Polanskog zbog optužnice za seksualne odnose sa 13-godišnjom devojčicom 1977. Polanski je uhapšen 26. septembra, kada je doputovao u Cirih kako bi primio nagradu na filmskom festivalu u tom gradu.

Pogledajte još