"Fantasy" pomama

Pomama za „Fantasy“ igricama traje gotovo od vremena kada je svet i zakoračio u internetsko doba. Originalno su nastale u Sjedinjenim Američkim Državama, a preko Velike Britanije su se, od 1991. godine, proširile i na ostatak Evrope. Kod nas, osim sporadičnih i ne mnogo studioznih pokušaja, još nisu zaživele

Šta su „fantasy“ igrice? Najjednostavnije rečeno – to su interaktivne igre u kojima se učesnici takmiče međusobno, na osnovu nastupa odabranih likova u sportskim takmičenjima u stvarnom životu. Nešto, recimo, kao interaktivni „Football Manager“, s tom razlikom što se uspešnost u igri meri stvarnim učinkom Bekama, Ronalda, Ronaldinja i ostalih zvezda na „travnatim tepisima“ širom sveta. A, da se pripadnice „lepšeg pola“ ne obeshrabre, pored totalno sportskih „fantasy“ igrica, tu je, recimo, i ona u kojoj svaki takmičar bira određen broj takozvanih „celebrity“ ličnosti iz različitih sfera života, a pobednik je onaj s čije je liste slavnih najviše pominjanih imena u novinskim naslovima. A, veoma značajan faktor u ovim „fantasy“ igrama je i – novčani. Naime, čak i u nekim igrama koje su besplatne, zahvaljujući moćnim sponzorima, učesnicima je omogućeno da ostvare značajne novčane dobitke.

„Najviše nagrada u istoriji je zabeležena u sezoni 2000/01, kada je ’Premierwin.com’ obećao milion funti za pobednika“, kaže Kris King, urednik najposećenijeg FISO foruma za „fantasy“, specijalno za www.Nadlanu.com. „Ipak, tokom trajanja igre, organizator je otišao u likvidaciju, ali je stečajni upravnik, sa kojim sam razgovarao, potvrdio da će treća strana platiti potencijalnog dobitnika.

Trenutno, u Velikoj Britaniji najveći fond za nagrade ima igra ’Sun Dreamteam’ – 300.000 funti, od kojih je pobedniku namenjeno – 125.000. Sledi igra ’You The Manager’, s fondom od 275.000 funti, odnosno prvom nagradom od 120.000 funti. Pobednici obe igre su članovi ’FISO Foruma’, gde redovno razmenjuju svoje utiske sa ostalim članovima.“

Srbija i svet

„Ja igram ’fantasy football’ od 1996. godine. Najveći dobitak mi je bio 1000 nemačkih maraka, a osvojio sam ga kao pobednik u igri koju su priređivale engleske novine ’Daily Telegraph’. Bilo je to u vreme kada je naša zemlja bila pod embargom, a ček na dobijenu sumu mi je uredno stigao u poštansko sanduče“, kaže Nebojša Živković, jedan od „pionira“ u učestvovanju u igrama ove vrste u našoj zemlji.

„Trenutno, nemam zabeleženog nijednog člana ’FISO Foruma’ iz Srbije“, kaže Kris King. „Postoje članovi iz Bugarske i Hrvatske, ali najbliže što se tiče vaše zemlje je - Milan Gajić, koji je Britanac, ali je njegov otac došao iz Jugoslavije, a ima rođake u Srbiji. Ipak, statistika poseta našeg foruma, pokazuje da ima nekoliko korisnika iz Srbije i Crne Gore.

Najviše igrača u Velikoj Britaniji ima besplatna igra ’Fantasy Premierleague.com’, više od 1,2 miliona. Od onih za čije se učešće plaća, to je ’Sun DreamTeam’, s 565.000 timova. Većinu ovih igara u našoj zemlji podržavaju i dnevni listovi, što doprinosi još većoj popularnosti. Ipak, smatra se da se ‘fantasy’ najviše igra u Sjedinjenim Američkim Državama, gde više od 15 miliona Amerikanaca učestvuje u različitim vidovima ove igre.” (old_image)

Pre nekoliko godina i jedna od beogradskih sportskih kladionica pokušala je da u svoj program uvrsti svojevrsnu “fantasy” igricu. Po pravilima, kladioničari su birali po 11 igrača iz različitih evropskih fudbalskih liga, a zatim bi dobijali ili gubili poene u zavisnosti šta bi ti fudbaleri zaista uradili na mečevima svojih ekipa – postigli gol, dobili žuti ili crveni karton… Bilo je predviđeno da ova igra traje celu godinu, a pobednika je trebalo da dobije 1000 nemačkih maraka. Ipak, “igra” nije zaživela, a nedugo zatim je i kladionica prestala da postoji.

“Ovdašnji kladioničari vole da igraju na sigurno, odnosno da su u mogućnosti da odmah podignu svoj dobitak”, kaže Dejan Petrović, još jedan od dugogodišnjih “fantasy” igrača, a do nedavno, i sam vlasnik jedne sportske kladionice. “Zato mislim i da se ovaj pokušaj ‘nije primio’. Generalno, postoje dve vrste kladioničara – oni koji igraju na sigurno, ulažući često i veoma velike sume, i oni koji vole da reskiraju, i od kojih kladionice, generalno i žive. Igrači ‘fantasy’ se, po mom mišljenju, nisu uklapali ni u jednu od ove dve kategorije. Oni i nisu pravi kockari, već su nešto više kao selektori – znaš ono o zemlji u kojoj je bilo 22 miliona selektora.”

“Imali smo i mi žalbe ‘fantasy’ igrača na našem forumu”, kaže Kris King za naš portal. “Ali, one se uglavnom tiču sporosti sajtova koje ih organizuju, greški u obračunavanju bodova i nedovoljno jasnim pravilima igre. Ponekad se, čak, ta pravila menjaju i usred sezone, što je nedopustivo.

Ako novac nije presudan faktor, preporučio bih ljudima da izaberu igre na osnovu toga koliko vremena žele da provedu ‘menadžerišući’ svoj tim, kao i prema lakoći pristupanja određenim sajtovima. U slučaju da biram igre, odlučio bih se za YTM (ako ste voljni da platite) ili “Fantasy Premierleague.com“ (besplatna)“, zaključuje King.

U svakom slučaju, činjenica je da se "fantasy" kao moderni fenomen interaktivne civilizacije još nije „primio“ na ovim prostorima. Izgleda da se još uvek niko nije ozbiljnije pozabavio ovom prilikom, pogotovo kada se uzmu u obzir mogućnosti koje pruža organizovanje jedne ovakve igre. Kako za razonodu brojnih poklonika fudbala (i ostalih sportova), tako i za zaradu. Jer, nije mala stvar ako vam Bekam odradi neki poslić preko veze, a vi ga imate u ekipi. O Viktoriji i da ne govorim.

Oliver Dundović

Pogledajte još