INTERVJU: Dejan Stojiljković

Nagrada za književnost "Miloš Crnjanski", koja se na svake dve godine dodeljuje piscu za prvu objavljenu knjigu na srpskom jeziku, ove godine pripala je mladom Nišliji Dejanu Stojiljkoviću za roman “Konstantinovo raskršće”. Knjigu je objavila izdavačka kuća "Laguna", a Dejanu je pored priznanja pripala i novčana nagrada u iznosu od 2.000 evra.

Koliko je ovo veliko priznanje bilo očekivano za Vas?
- Ovo je nagrada koja na neki način obavezuje, pošto nosi ime velikog pisca. Crnjanski je dosta uticao na nastanak mog romana. “Dnevnik o Čarnojeviću” je nešto što mi je bila glavna inspiracija. Ovu nagradu su dobili zaista veliki književnici, od Kovačevića, preko Pekića, do Zorana Živkovića, i zaista sam počastvovan.

Da li je roman po nekom kriterijumu sličan romanima ranijih dobitnika?
- Moja knjiga je bestseler i žanrovski roman, a takvi romani retko ili skoro nikada ne dobijaju nagrade kod nas.

Da li to znači da se ovoga puta slušao glas čitalaca, pri donošenju odluke?
- Roman je do sada štampan u tri tiraža, a ja stalno dobijam mejlove od čitalaca, uglavnom pozitivne. Kritika se takođe dosta oglasila, što me je posebno iznenadilo. Njihova reč je isto bila pozitivna i stvarno nemam na šta da se požalim.

Šta čitaoci posebno hvale, u vezi sa romanom?
- Ljudima se najviše sviđa to što posle dugo vremena imamo jednu knjigu koja u prvi plan stavlja priču. U našoj književnosti je dugo bio problem to što se pričalo o stilovima i poetikama, a ne o samoj priči.

Da li je to recept koga ćete se pridržavati i za Vašu narednu knjigu?
- Sigurno! To će biti roman koji će govoriti o dešavanjima u srednjovekovnoj Srbiji, sa pravom epskom temom. Cilj je da se knjiga pojavi do narednog Sajma knjiga, dakle za nekih godinu dana. Po svemu će slediti stil i koncept pisanja kao u “Konstantinovom raskršću”.


(old_image) O romanu

Knjiga “Konstantinovo raskršće” bazirana je na staroj legendi, prema kojoj su klinovi kojima je Isus Hristos bio prikovan za krst nestali nakon njegovog vaskrsenja. Jedan je umetnut u krunu, koju su vekovima nosili vladari, drugi je stavljen na vrh koplja kojim je Gospod bio proboden na raspeću, a treći je pretopljen u sečivo mača. Legenda kaže da će onaj, ko u svom posedu bude imao sve tri stvari, zavladati svetom…

Pre dve godine nagrada "Miloš Crnjanski" pripala je Mileni Marković, za roman “Tri dame”.

Biografija
Dejan Stojiljković je rođen 1976. godine u Nišu, gde živi i radi kao glavni i odgovorni urednik magazina "Pressing" i informativnog internetskog portala "Niš kafe".

Bavi se stripom, novinarstvom I pisanjem proze. Do sada je objavio zbirku urbane proze “Leva strana druma” i zbirku priča inspirisanu mitovima i legendama rokenrola, pod nazivom “Low Life”. Jedan je od osnivača Trash Festa, festivala andergraund književnosti, koji se održava u Nišu.

Tekst: Katarina Stojković

Pogledajte još