Zla devojčica

Otvaranje izložbe Ane Nedeljković u Galeriji DOB je događaj koji je na pravi način predstavio projekat ove umetnice "Zla devojčica: seksualnost u zapadnoj umetnosti".

Koncept i program rada ove galerije jeste takav da uvek možemo očekivati nešto novo, nešto drugačije od svega do sad viđenog, ipak moram priznati da me postavka zle devojčice iznenadila (prijatno). Video sam (i propratili smo na portalu prošlu njenu izložbu na ovu temu u Galeriji FLU), tako da sam imao neku predstavu o čemu se tu radi, ili sam bar tako mislio. 

Iznenađenje je bilo višestruko, toliko toga oko mene da nisam znao gde da se okrenem, gde da stanem, šta da gledam, osećaj je bukvalno kao da si u izložbi - skoro učesnik - ako želiš možeš da intervenišeš, da učestvuješ. Takođe, nisam mogao, a da ne primetim, da su se i svi ostali na izložbi osećali tako nekako slično, ukratko - nije bilo onih klasičnih posmatrača umetnosti, galerijske publike u stilu evo došao sam na izložbu: he, he i ja sam tu. 

 Izložba se na neki način odvijala i u holu ispred galerije, i da ja znam (a proveriću) prvi put i u malom "magazinu" sa leve strane (do sad sam video vrata, i sada su ona prvi put otvorena za zlu devojčicu. Tajne odaje u kojima se uvek nešto dešava iz onih priča koje se nalaze pod naslovom izložbe.

Često ovde negde imam običaj da kažem: Izložba je otvorena do tada i tada, pa izvolite dođite da pogledate. Evo i sad sam to "rekao", ali nekako ne mogu da se otrgnem utisku i osećaju da je možda malo kasno. Ovo je izložba na koju je trebalo doći baš na otvaranje. A možda i nisam u pravu? Svratiću, onako u prolazu, da virnem... Pa ćemo pričati...

Tekst: Dragan Kljajić 
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još