Obeležen Dan Srpske akademije nauke i umetnosti

BEOGRAD, 26. novembra 2009. (Beta) - Svečano obeležavanje Dana Srpske akademije nauke i umetnosti je prilika da spomenemo najvažnije događaje koji su se zbili tokom godine, ali i za detaljan pregled rada i rezultata Akademije, rekao je u četvrtak predsednik SANU Nikola Hajdin.

Hajdin je na godišnjoj skupštini SANU rekao da je tokom ove godine obeleženo 130 godina od rođenja naučnika Milutina Milankovića kao i 100 godina od rođenja kompozitorke LJubice Marić. Prema njegovim rečima, u okviru intezivnih međunarodnih kontakata, tokom godine Akademiju je posetio i generalni direktor CERN-a (Evropskog saveta za nuklearna istraživanja).

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je na svečanosti povodom Dana SANU da princip inovativnosti nije važan samo za nauku i kulturu već i za donošenje političkih odluka.

Na generalnoj skupštini povodom obeležavanja Dana SANU pored Borisa Tadića i Božidara Đelića, prisustvovali su i potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić, ministar vera Srbije Bogoljub Šijaković, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej, dekani fakulteta Univerziteta u Beogradu i drugi predstavnici kulturnih instirucija Srbije.

Pogledajte još