Evropska komisija najavljuje povećanje plata

BRISEL, 26. novembar 2009. (Beta-AFP) - Evropska komisija najavila je u četvrtak da će njenim članovima biti povećana plata za 3,7 odsto u odnosu na prošlu godinu, uprkos činjenici da u EU treba da vlada štednja i da prinadležnosti u javnom sektoru u nekim zemljama treba da budu zamrznute.

Za sada je to predlog koji tek treba da odobre države EU. "Nije Komisija ta koja odlučuje o sopstvenoj inicijativi da smanji ili poveća plate javnih funkcionera", izjavila je na konferenciji za novinare portparolka Evropske komisije za administrativna pitanja Valeri Rampi.

Ona je rekla da su izmene plata proračunate na osnovu "potrošačke korpe" koja se svake godine sastavlja na osnovu troškova zivota u osam zemalja EU - Nemačkoj, Belgiji, Španiji, Francuskoj, Italiji, Luksemburgu, Holandiji i Velikoj Britaniji.

U Komisiji ima oko 38.000 funkcionera i drugih zaposlenih. Od početka ekonomske krize, u Briselu su započete brojne procedure zbog deficita koji su za nekoliko evropskih zemalja ocenjeni kao veliki. Grčka, Irska, Mađarska i baltičke države morale su, da bi smanjile svoje troškovem da zamrznu plate svojih funkcionera.

Pogledajte još