Alonso najbrži u Valensiji

Drugi je stigao Kimi Raikonen iz Lotus-Renoa, a treći je bio Mihael Šumaher iz Mercedesa, što mu je bio prvi izlazak na podijum od kada se vratio takmičenju.

Trka u kojoj su se na podijumu našla trojica bivših šampiona bila je jako uzbudljiva, a Alonso je postao prvi vozač koji je u ovoj sezoni zabeležio dve pobede. Španac je ujedno izbio i na prvo mesto u konkurenciji vozača.

Dvostruki uzastopni šampion, Sebastijan Fetel iz Red Bula, zaustavio se na pola trke zbog tehničkih problema, a u tom trenutku je vodio.

Romen Grožan iz Lotusa jurio je Alonsa, ali mu je otkazao menjač, a njegov timski drug Raikonen osvojio je drugo mesto pošto su se u pretposlednjem krugu sudarili Luis Hamilton iz Meklarena i Pastor Maldonado iz Vilijamsa u borbi za treće mesto.

Alonso je došao do neočekivane pobede pošto je pretekao mnogo konkurenata u uličnoj trci koja je poznata po težini preticanja.

Fetel je diktirao tempo u prvoj fazi, pošto je izbio na prvo mesto sa nekoliko sekundi prednosti nakon nekoliko skretanja. Hamilton je morao da se odbrani nekoliko puta pre nego što se osamio na drugom mestu.

Tokom prvog dela trke Alonso je pretekao Nika Hulkenberga i pratio je Raikonena pored Maldonada, a onda je pretekao i njega i Kamuija Kobajašija pošto je ostao na stazi jedan krug duže pre pit-stopa.

Na oko pola trke Fetel je imao 20 sekundi prednosti u odnosu na Grožana, koji je pretekao Hamiltona u 10. krugu.

Većina vozača iskoristila je izlazak sigurnosnog vozila na stazu dok se raščiste ostaci posle sudara Žan-Erika Vernja i Heiki Kovalainena.

Hamilton je bio tada jako spor i dozvolio je Alonsu da dođe do trećeg mesta, a Španac je onda spolja obišao Grožana na prvoj krivini pri nastavku trke.

Samo nekoliko sekundi kasnije, borba za drugo mesto pretvorila se u borbu za pobedu, pošto je bolid Red Bula stao. Delovalo je i tada kao da će Grožan pobediti, ali je problem sa menjačem naterao Francuza da odustane, 17 krugova pre kraja.

Alonso je posle toga preuzeo vođstvo i zadržao ga do kraja.

Konačan plasman vozača u trci za Veliku nagradu Evrope:

1. Fernando Alonso (Španija/Ferrari) 1 sat, 44:16,649
2. Kimi Raikonen (Finska/Lotus-Renault) 6,421 zaostatka
3. Mihael Šumaher (Nemačka/Mercedes) 12,639
4. Mark Veber (Austrija/Red Bul) 13,628
5. Niko Hulkenberg (Nemačka/Fors Indija) 19,993
6. Pol di Resta (Britanija/Fors Indija) 22,866
7. Niko Rozberg (Nemačka/Mercedes) 21,176
8. Dženson Baton (Britanija/Meklaren) 24,653
9. Serhio Peres (Meksiko/Zauber) 27,777
10. Pastor Maldonado (Venecija/Vilijams) 34,630
11. Bruno Sena (Brazil/Vilijams) 35,961
12. Danijel Rikijardo (Austrija/Toro Roso) 37,041
13. Vitalij Petrov (Rusija/Kejteram) 1:15,800
14. Heiki Kovalainen (Finska/Kejteram) 1:34,600
15. Šar Pik (Francuska/Marusija) 1:36,500
16. Felipe Masa (Brazil/Ferari) 1 krug
17. Pedro de la Rosa (Španija/Ispanija) 1 krug
18. Narain Kartikejan (Indija/Ispanija) 1 krug
19. Luis Hamilton (Britanija/Meklaren) 2 kruga

Beta

Pogledajte još