Vakcinisati što više ljudi

BEOGRAD, 26. novembra 2009. (Beta) - Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se što veći broj ljudi vakciniše protiv novog gripa, saopštila je u četvrtak Kancelarija SZO u Srbiji uz napomenu da su reakcije na tu vakcinu iste ili manje od reakcija na vakcinu protiv sezonskog gripa.

Na pitanje agencije Beta koji procenat stanovništva bi trebalo vakcinisati, u SZO kažu da se preporučuje vakcinacija što većeg broja ljudi, naročito onih koji su izloženi većem riziku od oboljevanja, kao i zaposlenih u službama važnim za održavanje sistema.

SZO je saopštio i da države same prema mogućnostima odlučuju koji procenat stanovništva će vakcinisati, kao i da same određuju prioritetne grupe za vakcinaciju. Među rizičnim grupama u SZO navode trudnice, naročito u drugom i trećem mesecu, i hronične bolesnike - dijabetes, oboljenja srca i pluća.

U saopštenju se dodaje i da su ispitani svi do sada prijavljeni slučajevi neželjenih efekata posle primanja vakcine protiv novog gripa i ističe da je "veoma mali broj ozbiljih nuspojava povezan sa vakcinacijom".

Pogledajte još