Petrohemija odgovorna za zagađenje u Pančevu

PANČEVO, 27. novembra 2009. (Beta) - U Pančevu je u petak ujutru izmerena koncentracija čađi četiri do pet puta veća od dozvoljene, dok su druge štetne materije u granicama propisanih vrednosti, potvrđeno je u pančevačkom Zavodu za javno zdravlje.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine Jelena Stanković izjavila je da je za zagađenje vazduha u četvrtak uveče u Pančevu i okolini, odgovorna Petrohemija i da će biti podnete prijave za privredni prestup protiv tog preduzeća i odgovornih osoba u fabrici.

"Do zagađenja benzenom, vodonik sulfidom i ukupnim ugljovodonicima koji su prekoračili dozvoljene vrednosti došlo je zbog aktivnosti u pogonima te fabrike", rekla je Stanković za Radio Pančevo.

Prema njenim rečima, Petrohemiji je naloženo da preduzima sve neophodne preventivne mere kako do zagađenja ne bi dolazilo, a u toku dana biće obavljen i vanredni inspekcijski nadzor u Rafineriji nafte Pančevo. Član Gradskog veća Pančeva Vladimir Delja rekao je agenciji Beta da su predstavnici opštine zatražili da se sastanu sa inspektorima za zaštitu životne sredine i predstavnicima Petrohemije i drugih fabrika. predstavnici opštine zatražiće kompletan izveštaj o zagađenju i kažnjavanje odgovornih.

Pogledajte još