Sednica o žalbama za ubistvo na Ibarskoj biće javna

BEOGRAD, 27. novembra 2009. (Beta) - Veće Vrhovnog suda Srbije koje odlučuje u predmetu protiv Milorada Ulemeka i drugih okrivljenih za ubistvo na Ibarskoj magistrali, po žalbama na drugostepenu presudu VSS, zakazalo je javnu sednicu koja će se održati u periodu od 30. novembra do 2. decembra.

Četvorica funkcionera Srpskog pokreta obnove poginuli su u isceniranoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine. Poginuli su Veselin Bošković, Zvonko Osmajlić, Vučko Rakočević i Dragan Vušurović, a predsednik SPO Vuk Drašković je povređen.

Za zločin na Ibarskoj magistrali suđeno je četiri puta, a poslednju presudu doneo je Vrhovni sud Srbije 19. juna 2008. godine. Bivši načelnik Državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na 40 godina zatvora, a iste kazne određene su i bivšem pukovniku DB i komandantu Jedinice za specijalne operacije Miloradu Ulemeku i pripadnicima jedinice Nenadi Ilići i Branku Berčeku.

Pripadnik rasformiranog JSO-a Nenad Bujošević osuđen je na 35 godina zatvora, a njegove kolege Duško Maričić i Leonid Milivojević na po 30 godina zatvora. Za pomaganje nakon izvršenog dela osuđen je i bivši direktor savezne uprave carina Mihalj Kertes koji je kažnjen sa godinu i po dana zatvora. Kažnjena su još dva lica, a dve osobe su oslobođene odgovornosti zbog nedostatka dokaza.

Pogledajte još