Preti li nova kriza?

Londonski Indipendent danas piše da je dug državnog investicionog konglomerata ovog emirata u Persijskom zalivu dostigao čak 80 milijardi dolara.

U godinama buma, nijedan projekat, od veštačkih ostrva s luksuznim vilama do podvodnog hotela, nije bio suviše ekstravagantan za građevinske magnate emirata.

Prošlogodišnja finansijska oluja uzela je svoj danak i cene nekretnina u Dubaju pale su za više od 50 odsto, izgradnja stotina projekata je obustavljena, a otpušteno je na hiljade stranih radnika.

Državni konglomerat "Dubaj Vorld" investitorima duguje oko 22 milijarde dolara, ali je već objavio da neće isplaćivati rate poveriocima sledećih šest meseci. To je dovelo do potresa na međunarodnim finansijskim tržištima.

Imućni susedi Dubaja verovatno će priskočiti u pomoć, očekuje britanski list, jer nijednoj zalivskoj zemlji nije u u interesu da njegovi finansijski problemi oteraju strane investitore iz regiona.

Investitori će verovatno na kraju dobiti manje nego što im je obećano, a to bi moglo nepovoljno da utiče i na globalnu ekonomiju.

Poverenje u kreditna tržišta, koje je počelo da se vraće posle krize prošle jeseni, moglo bi ponovo da se zaljulja, jer će se investitori pitati gde će sledeća kriza izbiti, piše !Indipendent!.

Pogledajte još