Pet srpskih timova u Evropi

Vest iz Birmingema je da će se Beogradski Plavi Zmajevi u narednoj sezoni takmičiti u Evropskoj Fudbalskoj Ligi ( EFL) (pandan Ligi Šampiona). EFL je najprestižnije evropsko takmičenje u američkom fudbalu a pandan je Ligi Šampiona u fudbalu. 

Beogradski tim je prošle godine igrao EFAF Kup i ubeležio dva poraza, ali i pored toga pokazao je da Srbija nije daleko od evropskih sila u američkom fudbalu kao što su Italija i Španija. 

Ove godine Zmajevi su primljeni u EFL gde će u grupi igrati sa Thonon Black Panthersima i Danube Dragonsima. Black Panthersi su francuski tim i u prošloj sezoni su igrali finale EFAF kupa gde su poraženi od Prag Panthersa. 

Sa druge strane, Danube Dragonsi su poznati austrijski tim koji je u protekloj sezoni zauzeo treće mesto u domaćem prvenstvu. Prvi protivnik Zmajeva biće Black Panthersi, a ta prva utakmica u okviru grupe se igra u Francuskoj 3.aprila, nakon toga Beograđani dočekuju Danube Dragonse 1. maja. 

Ukoliko se nešto drastično ne promeni u narednih nekoliko meseci, tim Danube Dragonsa će biti najteži protivnik bilo kojeg srpskog tima u dosadašnjoj istoriji ovog sporta kod nas. Duel Black Panthersa i Danube Dragonsa odigraće se u Austriji 17. aprila. Sve tri ekipe će odigrati jednokružno u okviru grupe, a pobednik će ići na megdan Grac Giantsima. Branilac EFL titule je ekipa Tirol Raidersa.

Na istom sastanku održanom u Engleskoj, odlučeno je da će aktuelni šampion Srbije, kragujevački Divlji veprovi, naredne godine igrati EFAF kup (pandan Ligi UEFA). Divlji veprovi će u EFAF kupu igrati protiv Calanda Broncosa (Šampioni Švajcarske) i Lazio Marinesa (Vicešampioni Italije). U narednih nekoliko dana biće utvrđeno kada se tačno utakmice igraju. "Ovo je veoma ozbiljno takmičenje i najveći uspeh kluba od njegovog osnivanja", rekao je trener Divljih veprova Vladimir Lazić. 

Pre nešto manje od nedelju dana u Beogradu nakon sastanaka tri federacije američkog fudbala: Srpske, Turske i Mađarske koji je organizovala Evropska federacija američkog fudbala - EFAF, napravljen je sistem takmičenja i trećeg takmičenja Evropskog čelendž kupa. Domaćin sastanka bio je Savez američkog fudbala Srbije - SAFS, a sastankom je predsedavao podpredsednik EFAF-a gospodin Uve Talke. Na sastanku su bili i predsednici Turske i Mađarske federacije kao i čelnici devet klubova prijavljenih za ovo takmičenja. 

Sledeće, 2010. godine takmičiće se tri kluba iz Srbije, dva iz Mađarske i četiri iz Turske. Odlučeno je da će se igrati u tri grupe sa po tri tima, i to grupa A u kojoj će igrati Ankara Falcons, Instambul Cavaliers i Kraljevo Royal Crowns, grupa B u kojoj igraju Gyor Sharks i Klek Knights i Instambul Tigers, i grupa C u kojoj nastupaju Budimepešta Cowboys, Čačak Angel Warriors i Istanbul Sultans. 

Takmičenje po grupama će trajati od 17. aprila. do 6. juna sledeće godine, dok će se polufinala igrati 27. juna, a finale 17. jula. Klubovi će u grupnoj fazi odigrati po dve utakmice sa svakim protivnikom a u polufinale će ići prvaci grupa i najbolji drugoplasirani. Domaćini polufinala biće dve prvoplasirane ekipe sa najboljim učinkom. 

Raspored:

I kolo 17. 4. 2010.

• Kraljevo Royal Crowns vs Ankara Falcons (old_image)
• Gyor Sharks vs Istanbul Tigers
• Budapesta Cowboys vs Istanbul Sultans

II kolo 15. 5. 2010.

• Istanbul Cavaliers vs Kraljevo Royal Crowns
• Istanbul Tigers vs Klek Knights
• Istanbul Sultans vs Čačak Angel Warriors

III kolo 29. 5. 2010.

• Ankara Falcons vs Istanbul Cavaliers
• Klek Knights vs Gyor Sharks
• Čačak Angel Warriors vs Budapesta Cowboys

Za naše klubove najzanimljivije će biti drugo kolo kada sva tri kluba putuju zajedno u Instambul gde će u istom danu odigrati tri utakmice, nešto što se do sada nije desilo, bar kada je reč o klupskim takmičenjima. Predstavnici Turske su se pokazali kao jako dobri organizatori koji su pristali da upriliče ovako nešto. 

Nema sumnje da će sledeća godina u Evropskim takmicenjima biti veoma zanimljiva i raznovrsna, pa će publika širom Srbije moći da uživa u kvalitetnom američkom fudbalu. Treba napomenuti da će se pored klupskih takmičenja igrati i kvalifikaciona grupa za Juniorsko evropsko prvenstvo, gde će se po prvi put okupiti juniorska reprezentacija Srbije i to u ulozi domaćina. 

Srpski ljubitelji ovog sporta će zaista uživati u predstojećim međunarodnim takmičenjima, ali i u Nacionalnoj ligi Srbije - NLS, koja će tradicionalo početi u martu 2010. i u kojoj će nastupiti 12 prvoligaških timova. 

Sve ovo pokazuje da se američki fudbal kao sport za samo šest godina postojanja u Srbiji razvio veoma uspešno i brzo. Postoji preko 25 klubova u isto toliko gradova, a najavljeno učešće čak pet naših timova na evropskim takmičenjima u 2010. godini pokazuje da su naši sportisti cenjeni i na međunarodnoj sceni.

Pogledajte još