Lepe žene i sluđivanje muškaraca

Uporednim istraživanjem, naučnici u Kanadi i Velikoj Britaniji došli su do pomalo, za muškarce, poražavajućeg, ali i opominjućeg otkrića: lepe žene gotovo da onemogućavaju muškarce da predvide šta bi ih, s njima u partnerstvu, čekalo u budućnosti!

Psiholozi sa kanadskog MekMaster Univerziteta i britanskog Univerziteta Lids konačno su dobili potvrdu za nešto što su žene odavno naslućivale - biolozi već duže vreme znaju da životinje nagonski više vole "nagradu odmah i na licu mesta", makar bila i skromna, nego obećavajuću, veću u neizvesnoj budućnosti. Ovaj proces, poznat kao "zanemarivanje budućnosti", nalazi se i kod čoveka i predstavlja osnovicu za mnoge ekonomske modele.

Resursi za pojedinca imaju vrednost koja se vremenom menja. Tako, na primer, gotovina u novcu odmah više vredi nego što bi ista suma vredela u budućnosti. Ali veći iznos novca koji se možda smeši u budućnosti valjalo bi sačekati - ako se povedemo za takozvanim "racionalnim rasuđivanjem".

Ipak, neki ljudi, kao što su zavisnici od droga, najčešće pokazuju iracionalno rasuđivanje. Na primer, uvek će pristati da uzmu malu količinu droge odmah nego da sačekaju veću količinu u budućnosti.

Biolozi Margo Vilson i Martin Dejli, istraživači sa kanadskog MekMasters Univerziteta u Hamiltonu, odlučili su da istraže mehanizam iracionalnog ponašanja i ustanove da li se odnosi i na seksualno ponašanje i raspoloženje.

Studenti su, kad su im pokazivane fotografije lepih žena, bili spremniji da se opredele za kratkoročan ekonomski dobitak nego da sačekaju na bolju i vredniju nagradu u budućnosti.

Međutim, u toku istraživanja studentima i studentkinjama sa MekMaster Univerziteta pokazane fotografije osoba suprotnog pola različite lepote uzetih sa erotskog vebsajta "Hot or Not". Tada je 209 studenata i studentkinja dobilo šansu da osvoji nagradu. Trebalo je ili da prihvate ček na na vrednost od 15 do 35 dolara datiranih za naredni dan ili ček na iznos od 50 do 75 dolara s nekim datumom u budućnosti.

Istraživači su ustanovili da su studenti kojima su pokazivane fotografije prosečno zgodnih žena pokazali spremnost da na nagradu sačekaju izvesno vreme. To pokazuje da su doneli racionalnu odluku.

Ali kad su studentima pokazane fotografije izuzetno lepih žena, zanemarili su veću nagradu u budućnosti na iracionalan način - opredelili su se za manji iznos novca sledećeg dana, zanemarivši mogućnost bogatije nagrade u budućnosti.

Studentkinje su, međutim, donosile podjednako racionalne odluke bilo da su im pokazivane fotografije muškaraca prosečne ili izuzetne lepote.

"Mi još nismo načisto da li su i kakvi psihološki mehanizmi uslovili naše rezultate. Ali postavili smo hipotezu da je posmatranje fotografije lepih žena na neki način izazivalo blago uzbuđenje čime je aktiviran neurološki mehanizam povezan sa mogućom šansom za seksualnu vezu" - smatra Margo Vilson.

Tomazo Pizari, evolucioni biolog sa britanskog Univerziteta Lids, ponudio je drugačije moguće objašnjenje: "Ako postoje izgledi da se obrlati izuzetno atraktivna partnerka, muškarcu se isplati da rizikuje više nego da je reč o mogućoj partnerki prosečne atraktivnosti"...

On je za časopis "Nju sajentist" izjavio: "Ako je ovde reč o odgovoru na izbor seksualne partnerke, onda možete očekivati da će muškarci koji nisu dovoljno atraktivni preuzeti i veći rizik. Ali ako je reč o više potencijalnih atraktivnih partnera, onda se ne isplati rizikovati. Konačno, ako ste manje atraktivni, sa samo nekoliko potencijalnih partnerki, onda se isplati rizikovati"...

(FoNet)

Pogledajte još