Tadić: Kandidatura posle odmrzavanja Prelaznog sporazuma

BEOGRAD, 29. novembra 2009. (Beta) - Kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji (EU) Srbija će podneti nakon odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

"Ne mogu tačno da kažem kada će doći do odmrzavanja Prelaznog sporazuma, a samim tim ni datum kada ćemo podneti kandidaturu za članstvo. Jer, ne radi se o tome da se postižu marketinški poeni podnošenjem kandidature pre nego što budemo sasvim sigurni da će ona biti prihvaćena", kazao je Tadić u intervjuu za Večernje novosti od nedelje.

Povodom početka usmene rasprave o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde koja je zakazana za utorak, Tadić je naveo da je optimista, jer su pravni argumenti na strani Srbije.

"Verujem da će svest o opasnosti pokušaja etnički motivisane secesije u međunarodno-pravnim odnosima biti uzeta kao jedna demarkaciona linija za mišljenje Međunardnog suda pravde. A, u tom slučaju, mišljenje Suda će biti blisko interesima Srbije. To je suštinski razlog za optimizam", kazao je predsednik Srbije.

Pogledajte još