Darvin i braća Radovanović

U Galeriji opštine Vračar, Njegoševa 77. u petak 27. novembra 2009. godine svečano je otvorena izložba posvećena velikim i značajnim naučnicima i uvaženim srpskim građanima, koji su u svom kratkom životu ostvarili veoma značajna naučna dostignuća Mihailu, Milanu i Aleksi Radovanoviću, a akcenat je na saradnji sa jednim od najvećih svetskih naučnika Čarlsom Darvinom.

Sledeći ideje dobrih tradicija društveno angažovanih i odgovornih opština, Vračar je prepoznavši vrednosti projekta koji je potekao iz logičnog okruženja i institucije, koja se na jedan dosledan način, iako uz velike probleme, bavi temama od opšteg značaja za srpsku nauku u najširem značenju, a to je Prirodnjački muzej.

A tema izložbe i životna priča koja prati aktere (i za života naučnika i posle njihove prerane smrti, pa da kažemo do dana današnjeg) je više nego značajna i zanimljiva, i kako to ponekad biva, malo a nepravedno i zapostavljena.

To je još jedna vrednost i značaj ovog projekta, da potvrdi potrebu kako bi ova generacija popravila grešku nastalu u prethodnom periodu i ispravlai nepravdu nanesenu ovim vrednim naučnicima, ali i istoriji srpske nauke i kulture uopšte.

Na samoj izložbi možete videti panoe na kojima je predstavljen život, naslovne strane izdavačkog opusa i večno konačište braće Radovanović. Izložbu prati i DVD izdanje naslovljeno sa „Zaboravljena Braća Radovanović“ autora mr Marine Mučalice. DVD je posvećen 150 godišnjici prvog objavljivanja Darvinovog „Postanka vrsta“ kod nas prevedenog kao „Postanak fela“.

obrazovno primerenu i vizuelno zanimljivu postavku u prostoru opštine zdušno odvojenom i odabranom za manifestacije u prisustvu velikog broja gostiju, uglavnom naučnika ali i obične publike, i naravno (mada je morao biti i veći broj zbog samog značaja izložbe) predstavnika medija otvorili su Branimir Kuzmanović, predsednik opštine Vračar, Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja i mr Marina Mučalica.

Nama ostaje da se nadamo da će se odjek ove izložbe čuti, pre svega tamo gde treba, ne bi li se na pravi način odužili ovim velikanima i začetnicima nauke na ovim prostorima. Po reakciji publike i entuzijazmu autora izložbe: mr Marine Mučalice i Dragice Stojić čvrsto verujemo da je ljudska vrsta iliti fela napredovala do nivoa da shvata da je nepravedno zapostavljeno jedno čitavo veliko poglavlje istorije i da je neophodno tu nepravdu i veliku grešku ispraviti.

Nadamo se da će i sama izložba i DVD zainteresovati veliki broj publike i da će i to proizvesti reakciju koja će ići u istom pravcu celog projekta, i u tom smislu vam iskreno i od srce preporučujemo ovu i veliku i značajnu izložbu.

Nadamo se i da će stvari doći na svoje mesto, a to znači da ćemo se uskoro odužiti braći Radovanović približno u meri u kojoj su nas oni zanavek zadužili.

Dragan Kljajić

Pogledajte još