Srbija načinila velike korake

BEOGRAD, 30. novembra 2009. (Beta) - Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer ocenio je u Beogradu da odluka EU o viznoj liberalizaciji sa Srbijom predstavlja rezultat napornog rada i da je veoma značajna za dalji proces njenih evropskih integracija.

"Što se tiče narednih koraka, mislim da je Srbija već preuzela na sebe jedan broj obaveza implementirajući Prelazni sporazum. To je veliki korak koji je dobro došao, a takođe vidimo i napredak u saradnji s Haškim tribunalom, iako su dva ključna begunca i dalje u begstvu", rekao je Dežer agenciji Beta.

On je dodao da su upravo zbog toga Evropski parlament i Evropska komisija izrazili svoj stav da je došlo vreme za implementaciju Prelaznog sporazuma.

"U Briselu će se 8. decembra održati sastanak Saveta ministara i nadamo da će na tom sastanku biti postignut konsenzus, jer, kao što znate, odluka mora biti doneta jednoglasno", rekao je Dežer. To bi, dodao je, otvorilo prostor za naredni korak - ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a zatim i za aplikaciju i pripremanje odgovora EU.

Pogledajte još