SRJ nije odgovorna za genocid, jeste što ga nije sprečila

HAG, 26. februara 2007. (Beta) - Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je u ponedeljak da je Srbija i Crna Gora odgovorna što u julu 1995. nije učinila ništa da spreči genocid nad Muslimanima u Srebrenici, niti da kazni počinioce.

Najviši sud UN je, međutim, utvrdio da "finansijska odšteta ne bi bila primereni oblik reparacije" za te prekšene obaveze, ali da BiH ima pravo na "zadovoljenje". Srbija, prema presudi, treba da pruži "simboličnu kompenzaciju" BiH zbog toga što nije ispunila svoje obaveze.

Međunarodni sud pravde je, razmatrajući zahtev BiH za odštetu zbog nekažnjavanja počinilaca genocida, pozvao vlasti u Beogradu da smesta uspostavi punu saradnju sa Haškim tribunalom i izruči optužene, naročito Ratka Mladića.

Sud je, istovremeno, utvrdio da vlasti u Beogradu nisu saučestvovale u genocidu u Srebrenici, zato što nije dokazano da su znale za nameru političkog i vojnog vrha Republike Srpske da u Srebrenici počine genocid, iako su u znatnoj meri pomagale bosanske Srbe.

"Srbija i Crna Gora nije dokazala da je preduzela bilo šta da spreči masakre u Srebrenici...Sud je zato utvrdio da SCG nije ispunila međunarodnu obavezu da spreči genocid i da je za to odgovorna...Sud je zaključio i da su vlasti Srbije propustile da sarađuju potpuno sa Haškim tribunalom i da tako nisu ispunile svoj međunarodnu obavezu", rekla je predsednica suda Rozalin Higins (Rosalyn Higgins).

Ona je naznačila da Srbija nije tokom rasprave osporila tvrdnju BiH da je general Ratko Mladić bio i da je trenutno u Srbiji, kao i izjavu šefa srpske diplomatije Vuka Draškovića da službe bezbednosti znaju da gde je Mladić, ali neće da ga uhapse.

Prema presudi, nije dokazano da su vlasti SRJ bile obaveštene o "genocidnoj nameri" bosanskih Srba, ali su na osnovu informacija koje su imale mogle zaključiti da postoji rizik od masakra, naročito kada je VRS opkolila Srebrenicu.

Pogledajte još