Blaca danas pred sudom

PRIŠTINA, 01. decembar 2009. (FoNet) - Predstavnik za štampu Euleksa saopštio je da je uhapšen kosovski Albanac, bivši borac Oslobodilačke vojske Kosova i službenik kosovske državne bezbednosti Nazim Blaca i da će se danas pojaviti pred sudom.

On je uhapšen na osnovu sumnje da je izvršio ubistvo u učestvovao u aktivnostima organizovanog kriminala - posle javno iznesenih tvrdnji da je izvršio najmanje jedno ubistvo od 17 ubistava za koja zna da su od pripadnika službe bezbednosti tražili visoki funkcioneri vladajuće Demokratske partije Kosova, aktuelnog premijera Hašima Tačija, javlja BBC.

Vlada Hašima Tačija je u nedelju povodom objavljivanja ovih optužbi u medijima izdala saopštenje u kojem se upozoravaju stanovnici na pokušaje podsticanja "bratoubilačnog rata" i izražava uverenje da će kosovsko pravosuđe i Euleks u potpuno rasvetliti nastalu aferu.

BBC je iz Prištine javio javio da je Nazim Blaca napustio Kosovo 2007. jer je saznao da će biti ubijen po nalogu zvaničnika DPK, ali se posle boravka u Hrvatskoj sada vratio da javno svedoči o naručenim ubistvima za koja zna.

Afera je kulminirala u nedelju, kada je njegovo video-svedočanstvo predstavljeno medijima, a prethodno je, u četvratak, optužbe na račun zvaničnika vlade i DPK u skupštini Kosova izneo predsednik odbora za bezbednosna pitanja.

On na snimku tvrdi da je planirao ubistva drugih kosovskih Albanaca za koje se sumnjalo da sarađuju sa srpskih vlastima, visokih političara rivalske stranke Demokratskog saveza Kosova (DSK) kao i svedoka ratnih zločina počinjenih neposredno posle rata na Kosovu 1999. godine.

On tvrdi da je najmanje 17 ubistava iz vrha DPK bilo naručeno u periodu između 1999. i 2003. godine - i da je neka od ubistava izvršio lično.

Neki od nalogodavaca za ova ubistva su - prema optužbama koje je izneo Nazim Blaca - bivši komandanti OVK, koji su danas funkcioneri vlade premijera Tačija.

Pogledajte još