Spa tajne za savršenu kožu

Da li ste se ikada pilingovale, mazale i pakovale, sve u nadi da ćete dobiti iste rezultate kakve imate onda kada vam to urade profesionalci?! Naučite sedam ključnih koraka na koje se eksperti oslanjaju, ovladajte njima i usavršite ih!

Baš kao trener koji dovodi vaše mišiće u formu, tako i spa centri pokušavaju da podignu lepotu vaše kože na jedan viši nivo. Nakon jednog tretmana (ili dva) bićete iznenađeni kako je svilenkasta. Kako se od njih to i očekuje, posebnim tretmanima i specijalnim trikovima u spa centrima će učiniti sve da sijate poput Venere tek izašle iz školjke. Ono što bi valjalo da znate jeste to da identične rezultate možete da postignete kod kuće. Razni beauty eksperti podelili su svoje tajne s nama da bi nas naučili kako da se odnosimo prema našem telu poput profesio-nalaca. Najbolje od svega? Ne morate da zakazujete niti ostavljate bakšiš.

Negujte se kao da ste rođeni za to  Korišćenje pilinga za telo na nekoliko minuta dok ste pod tušem podjednako je efikasno koliko i meditiranje tokom „kilometarskih“ telefonskih razgovora. Upravo zbog toga, kozmetičari postaju opsednuti pilingom. 

Poseban trik? Koncentrišite se od 5 do 10 minuta na svaki deo tela počevši od ramena, a završavajući sa prstima na nogama. „Možda deluje kao preterivanje“, kažu, „ali je toliko vremena zaista potrebno ne bi li se dobila vidno nežnija koža“.

Profesionalci, takođe, koriste jedinstvene načine trljanja kako bi uklonili mrtve ćelije kože. „Koristim spore, kružne pokrete pritiskajući kožu palčevima“, kaže jedna kozmetičarka spa salona. (A ukoliko zaista želite da učinite kožu ekstra svilenkastom nanesite piling na suvu kožu)

Ne bežite od proizvoda iz supermarketa  Mislite da su sve te „specijalne“ kreme superfensi? Razmislite ponovo. U pravljenju i miksovanju krema za tretmane, mnogi spa centri se oslanjaju ne jeftine (ali efikasne) sastojke. 

Tako će vam u kadicu s vodom za pedikir sipati mleko: „Mlečna kiselina omekšava kožu podjednako dobro kao neka namenska i skupa krema“.

Nije retko ni da se u sredstva za piling dodaje šećer, kako bi se učinila „grubljim“ i efikasnijim.

A kako tek zvuči činjenica da se u kreme za telo dodaje malo meda kako bi bile ekstra hidratantne.

Još jedan super trik za kućnu upotrebu: iscedite pola limuna u kupku - limunov sok ima prirodne kiseline koje će posvetliti kožu.

Pojačajte dozu onoga što mažete  Mnogi od nas koriste pilinge, losione i mleko za telo kao da su od zlata - tek po malo. Ta količina jedva da se skine sa vaših dlanova, a kamoli da dopre do dubinskih slojeva kože. Zato i ne čudi što niste zadovoljne rezultatima nege. U spa centrima ne štede na kremama. Ne samo da super hrane vašu kožu, već imaju i psihološki efekat. „Dopuštate sebi luksuz koji vam ‘hrani’ podsvest ali time i daje osećaj negovanosti“.

Ukoliko vas zastrašuje cena king-size pakovanja, možete se opredeliti barem za veće količine proizvoda - umesto kreme veličine klikera opredelite se za količinu ravnu veličini loptice za golf. Niti ćete bankrotirati, niti osećati krivicu, a vaša koža će profitirati.

Preskočite super opremu  Za efikasnu negu nije vam potrebna hajtek oprema da biste postigli savršen izgled. Uostalom, u spa centrima koriste jednostavne alatke tokom luksuznih tretmana. 

Tako, na primer, praktikuju nanošenje krema i maski regularnim četkama za farbanje kako bi se brzo, lako i temeljno namazalo celo telo. 

Tuferi od vate koje koriste su isti oni koje vi koristite kod kuće. 

No, ono što ne vidite su sunđeri i lufe koje se koriste za sve klijente i koje stoje nedeljama i mesecima u spa salonima. Za razliku od njih, vi bi trebalo da vaše beauty „alatke“ (posebno one lufe za kupanje) redovno menjate, po mogućstvu jednom mesečno. „Ovi proizvodi idealni su za skupljanje bakterija pa ih je potrebno redovno menjati. Uz to, novi proizvodi daju mnogo bolji osećaj na koži“, kažu dermatolozi.

Maske mogu da imaju višestruku namenu   Imate svoju omiljenu masku za lice? Onda bi trebalo da znate da ona ne mora da vam služi samo za negu lica. Pojedini kozmetičari koriste ih i za negu vrata u grudi. „Koža na ovim delovima tela podjednako je delikatna kao na licu te joj prijaju maske koje imaju blagotvorne sastojke poput voćnih ekstrakata“, kažu dermatolozi.

Za maksimalan efekat masku utrljavajte tako što ćete „kliziti“ prstima preko lica brzim pokretima nagore. „Na ovaj način ubrzaćete cirkulaciju i apsorpciju svih hranljivih sastojaka iz maske“, kažu stručnjaci.

Uhvatite kapljice vode  Da biste produžili život sjaju kože nakon tretmana, profesionalci se slažu da bi trebalo da poradite na hidrataciji. „Namažite celo telo kremom tri do pet minuta nakon što ste izašli iz kade ili ispod tuša“, preporučuju spa majstori. „U suprotnom, vlaga sa kože će ispariti, pa krema neće uspeti da prodre u kožu onoliko efikasno koliko bi to u slučaju da je i dalje vlažna. 

Kada je u pitanju nanošenje proizvoda, evo jedne superstrategije - kremu mažite kružnim pokretima odozdo prema gore (u pravcu srca) što će podstaći cirkulaciju (a vi dobiti lepu rumenu boju u obrazima).

Umotajte se u mekani frotir  Sada kada ste dostigli beauty savršenstvo, „uronite“ u mekani i mirišljavi (po mogućstvu malo ugrejan) bademantil. Toplota će podići temperaturu tela pa će sva ulja i hranljivi sastojci iz krema prodreti duboko u kožu. Ovo je trenutak kada ste dostigli tačku pri kojoj profesionalci izgovore sledeće: „Opustite se i uživajte“. 

Topla šolja čaja, takođe, može da učini čuda. Ne brinite, ne insistiramo na posebnim čajevima, ručno ubranim na poljima Kine. Većina spa centara služi industrijska pakovanja. „Liptonov“ ili „Milfordov“ voćni ili zeleni čaj je sasvim dovoljan.

Još malo trikova iz spa „blaga“   Ključ za spa užitak jeste i posebna atmosfera. Na kraju krajeva, i sami znate kakav „podižući“ efekat ima prijatan ambijent...

„Umekšajte svetla“. Savršeno prijatna atmosfera ne podrazumeva uvek tonu naokolo postavljenih i upaljenih sveća. I klasično osvetljenje može da podjednako učini atmosferu posebnom. Opredelite se za sijalice manje voltaže i, ukoliko je moguće, peskirane. Niske lampe postavite po prostoriji tako da emituju diskretno i „toplo“ svetlo.

Slušajte prave tonove. U odabiru muzike idealne za spa centar oslanja se na jedno - puls. Dakle, da biste vaš duh i telo „odveli“ na neko lepše mesto izaberite onu koja će otkucaje vašeg srca dovesti na normalu (od 60 do 80 otkucaja u minuti). Ova muzika trebalo bi da bude ravnomerna u jačini i tempu - klasična muzika, lagani soul i džez biće sasvim odgovarajući.

„Uronite“ u prijatne mirise. Vaša spavaća soba mora da sija, ali i podjednako prijatno da miriše. U spa centrima pribegavaju jednostavnom, ali fantastičnom triku - mirišljavim svećama koje emituju mirise lavande, eukaliptusa i citrusnog voća. Apsolutni hit u pojedinim spa centrima su sveće na bazi voska od soje koje su zamenile klasične parafinske - mnogo duže traju (30 posto sporije gore), a emituju mnogo intenzivniji miris. 

www.cosmopolitan-scg.com

Pogledajte još