Đorđević: Patrijarhov šamar

BEOGRAD, 01. decembar 2009. (FoNet) - Željom da bude sahranjen na običnom manastirskom groblju, patrijarh Pavle je "opalio šamar" javnosti, državi i ckrvi, ocenio je sociolog religije Mirko Đorđević, u intervjuu za novi broj Nedeljnog Telegrafa.

"Pripremali su mu, kako je red, kriptu u Sabornoj crkvi, gde patrijarsi srpski počivaju, pričali su i o mermernoj grobnici u Hramu svetog Save", podsetio je Đorđević.

Kada su otvorili testament, dodao je Đorđević, "pročitali su njegovu želju da bude sahranjen na običnom manastirskom groblju, koje do skoro nije bilo ni ograđeno, što potvrđuje njegovu skromnost".

Đorđević smatra da je crkva na dan sahrane patrijarha Pavla imala pravo da bude nezadovoljna, jer su, od 14 poglavara pomesnih pravoslavnih crkava, došla samo dvojica patrijarha. Jedan od njih je vaseljenski Vartolomej.

"Vartolomej I traži novo lice pravoslavlja za 21. vek, i zagovornik je ideje da sve pravoslavne crkve zbliži da jedinstveno nastupaju. Tome su se usprotivili Rusi i mi", rekao je Đorđević.

On kao glavne kandidate za novog patrijarha vidi vladike Amfilohija, Irineja bačkog, Grigorija i Vasilija Kačavendu, međutim nijednom ne daje prednost.

Pogledajte još