Tadić prihvata odgovornost za šampanjac

BEOGRAD, 01. decembar 2009. (FoNet (old_image)) - Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas sudiji za prekršaje Dušani Potežici da nije znao da je zabranjeno konzumiranje alkohola na stadionu, makar i u vidu nazdravljanja, i izjavio da u potpunosti prihvata odgovornost za učinjeni prekršaj.

Tadić je rekao da se ne poziva na imunitet i da će se u postupku braniti bez advokata.

Tadić je pozvan pred sudiju za prekršaje zbog toga što je nedavni plasman fudbalske reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo i njenu pobedu protiv Rumunije nazdravio šampanjcem u loži stadiona Crvene zvezde u Beogradu.

Sudiji za prekršaje Tadić je rekao da u protekle dve godine nije prekršajno, niti krivično gonjen, i da mu je jasno šta mu se stavlja na teret.

"Nisam znao da je u pitanju prekršaj nazdravljanjem šampanjcem, posle pobede naše reprezentacije. Posle informacija iz medija, preuzimam odgovornost. Popio sam samo gutljaj", rekao je Tadić.

Dušana Potežica je objasnila Tadiću da ne bi bio prekršaj da je samo nazdravio pobedi fudbalera, ali pošto je popio, čak i samo gutljaj, onda je načinio prekršaj.

Posle izlaska iz sudnice, Tadić je novinarima rekao da mu je bilo neprijatno, jer je pod lupom čitave javnosti.

"Kao i svaki građanin, treba da platim ili izdržavam kaznu, ne znam šta će biti presuda. Nije šala, prosto je tako.
Zakon je zakon", rekao je Tadić.

Ovo je prilika, naglasio je Tadić, da apelujemo na sve građane na veću opreznost, u svetlu stupanja na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja.

"Vodite računa da ne pijete kad vozite, da ne prolazite kroz crveno svetlo, čuvajte svoje, ali i živote drugih. Evo ja više neću nikad da pijem šampanjac na stadionu, ali mislim da ću steći uslovni refleks da više i ne nazdravljam", objasnio je Tadić.

Prema rečima Tadića, ovaj postupak ne sme da utiče na reizbor sudija, ne sme biti političkih zloupotreba, niti političke stranke ne smeju imati uticaja na sudove i sudije.

Sudiji za prekršaje odazvali su se i ministar sporta i omladine Snežana Samardžić Marković i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, koji su takođe nazdravljali šampanjcem posle pobede fudbalera Srbije.

Marković je rekla da se nije pozvala na imunitet i da je rekla da je u VIP loži stadiona popila nekoliko gutljaja, nazdravljajući šampanjcem fudbalerima.

"Nisam pozivala na kršenje ustavnog poretka, niti pozivala građane da konzumiraju alkohol na stadionima. Imam poverenje u sudije i tražim blagonaklonost suda, jer ne konzumiram alkohol", rekla je Marković.

Antić je rekao da su oni, u trenutku kada svi političari i državni organi pričaju o borbi protiv nasilja u sportu, poslali lošu poruku, ali da danas pokazuju dobar primer.

Pogledajte još