Pasoš sa otiskom prsta jedan od najbezbenijih

BEOGRAD, 1. decembra 2009. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je za samo dva dana izdato 5.000 najnovijih biometrijskih pasoša koji sadrže otisak prsta i istakao da ti dokumenti spadaju među najbezbednije na svetu.

Nakon obilaska Centra za personalizaciju ličnih dokumenata u zgradi MUP-a u Beogradu i puštanja u rad dograđenog sistema za personalizaciju putnih isprava, Dačić je kazao da građani koji su već izvadili biometrijski pasoš bez otiska prsta neće morati da ga menjaju do njegovog isteka.

Ministar je rekao da je kapacitet izdavanja pasoša oko 7.000 dnevno i podsetio da je do sada izdato milion i 300.000 biometrijskih pasoša. On je ocenio da je nova "generacija" biometrijskih pasoša sa otiskom prsta dokaz da Srbija ne ide za Evropom, već u korak sa njom, jer samo tri evropske zemlje imaju takvu putnu ispravu.

Pasoši sa otiskom prsta ubrzaće prelazak graničnih prelaza, odnosno granice će se prelaziti bez kontakta sa graničarima, a takođe i obezbeđuje potpunu kontrolu identiteta.

Pogledajte još