Ruzmarinom štitite mozak

Ako ste se na pijaci ili u ribarnici snabdeli ribom, svratićete neizostavno do prve prodavnice zdrave hrane da kupite i ruzmarin. Ali, ovaj začin, neophodan naročito u pripremanju ribljih specijaliteta, ima neka svojstva koja će ga učiniti zanimljivim i među lekarima. Naučnici iz istraživačkih centara (Burnham Institute) iz Los Anđelesa i Japana otkrili su da ova biljka sadrži sastojke koji se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju mozak. 

Ruzmarin sadrži aktivnu supstancu kornozik acid (CA), koja štiti mozak od moždanog udara i neurodegeneracija usled oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Slobodni radiklai ne samo da doprinose pojavi moždanog udara ili oboljenja kao što je Alchajmerova bolest, već pojačavaju sve one procese koji nastaju tokom starenja. 

Vršeni su eksperimenti nad životinjama u Japanu (Iwate univerzitet) i u Los Anđelesu (Burnham institut). Vođe timova dr Takumi Satch i Stuart Lipton su otkrili da se aktivne materije iz ruzmarina pokreću pod uticajem slobodnih radikala, pošto ih oni napadaju umesto neurona. Naučnici takav sastojak zovu patogeno-aktivan lek, i on ima blagotvornije dejstvo od lekova koji napadaju uzročnika i često imaju neželjeno dejstvo na delove organizma gde takvo delovanje nije potrebno.

Ovakav mehanizam delovanja lekova se naziva redoks hemijskim reakcijama – tu se elektroni prebacuju sa jednog molekula na drugi kako bi izazvali imuni odgovor organizma. Lekovi koji bi sadržavali lekovita svojstva ruzmarina bili bi, dakle, sasvim neškodljivi.

Ruzmarin sadrži 1,5-2% etarskog ulja, tanin, holin, saponin, i jednu gorku materiju. Etarsko ulje (Aetheroleum rosmarini) dobija se destilacijom pomoću vodene pare iz svežeg lišća i vrhova grančica.

List ruzmarina upotrebljava se u narodnoj medicini kao sastojak čajeva za poboljšanje cirkulacije, za draženje kože, rast kose, kao abortiv, karminativ i dr.

Ulje ulazi u sastav kozmetičkih sredstava, raznih balsama, tinktura, pomada i drugih sredstava za mazanje bolesnih delova tela. Takođe se koristi i pri pravljenju kolonjskih voda. 

Uz to pomaže kod lečenja epilepsije, nadimanja, hemoroida

Sa ruzmarinom se pravi i odličan tonik za srce tako što se sveža biljka potopi u staro vino, a deluje povoljno i protiv sniženog pritiska. Treba da ga koriste bledi, slabi i stariji ljudi. Posle gripa, čaša ovog vina potpomaže brži oporavak. 

Sad je, uz sve to, dokazano i da postoje sastojci u ruzmarinu koji će se koristiti za proizvodnju nove vrste neuroloških lekova koji će štititi mozak od neurodegenerativnih promena i pomoći usporavanje procesa starenja.

Jelica Vuković

Pogledajte još