Nezavisnost Kosova nepovratna

HAG, 1. decembra 2009. (Beta) - Predstavnik vlasti u Prištini Skender Hiseni rekao je u utorak pred Međunarodnim sudom pravde da je "nezavisnost Kosova nepovratna" i da deklaracija kojom je ona proglašena u februaru ove godine nije suprotna međunarodnom pravu.

Na početku popodnevne rasprave o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova u februaru prošle godine, Hiseni je naglasio da je "nezamislivo" da se "sat vrati unazad", obnovom pregovora o statusu na zahtev Srbije koja ne želi da prihvati nezavisno Kosovo. Po rečima Hisenija, to bi unazadilo stanje u regionu i "moglo bi voditi novom ratu".

Hiseni je sugerisao da je nezavisnost Kosova proizašla iz pregovaračkog procesa koji je vodio izaslanik generalnog sekretara UN Marti Ahtisari, te da je njeno proglašenje bilo deo "Ahtisarijevog rešenja" kosovske krize. Deklaraciju o nezavisnosti Kosova, Hiseni je nazvao "ostvarenjem volje naroda Kosova da odluči o svojoj budućnosti".

Međunarodne snage i UNMIK pripremale su, po Hiseniju, od 1999. Kosovo za nezavisnost, a Euleks posle proglašenja nezavisnosti pomaže izgradnju vladavine prava. Kosovske vlasti pozdravile bi razgovore sa Srbijom o praktičnim pitanjima, na ravnopravnoj osnovi između dve suverene, susedne države", ali ne moze prihvatiti pregovore koje bi u pitanje dovele nezavisnost Kosova, naznačio je Hiseni.

Pogledajte još