Kad svane dan

Kad svane dan” je priča o penzionisanom profesoru muzike Miši Brankovu, koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo poreklo. Na mestu gde je nekada bio nacistički logor u Drugom svetskom ratu, radnici slučajno pronalaze limenu kutiju sa dokumentima koju je daleke 1941. zakopao logoraš Isak Vajs.

"Naša filmska priča je zasnovana na istinitim događajima. Ali, više nema živih svedoka, svedoka o logoru i porodici Vajs. To je samo razlog više da se sačuva uspomena na ono što se događalo u prvim danima okupacije. Priča o Miši Brankovu, odnosno Miši Vajsu, i njegovoj potrazi za sopstvenim identitetom posvećena je žrtvama, bez krivice krivima, tragičnim zatočenicima logora Staro sajmište", kažu scenaristi Filip David i Goran Paskaljević.

Profesor saznaje da su njegovi pravi roditelji Vajsovi koji su ga pre nego što su odvedeni u logor, dali na čuvanje prijateljima, porodici Brankov. U kutiji je i nedovršena muzička partitura, pod nazivom “Kad svane dan”, koju je komponovao logoraš Isak Vajs.

Tragajući za istinom o sebi i svome poreklu profesor Miša traga i za malo poznatom istinom o logoru na Starom sajmištu, jednim od najstrašnijih nacističkih stratišta u samom srcu današnjeg Beograda…

Reditelj:Goran Paskaljević
Scenario: Filip David i Goran Paskaljević
Uloge: Mustafa Nadarević, Nebojša Glogovac, Mira Banjac, Predrag Ejdus, Meto Jovanovski, Nada Šargin, Zafir Hadžimanov, Rade Kojadinović, Toma Jovanović, Olga Odanović - Petrović, Jelena Đulvezan, Bora Nenić, Ana Stefanović, Marko Jeremić, Aron Balazs, Vlasta Velisavljević, Čarni Đerić, Aleksandra Širkić, Milan Tomić
https://www.youtube.com/watch?v=MjN6-x4sdt0
Pogledajte još