Bernanki najuticajniji mislilac u 2009.

VAŠINGTON, 1. decembra 2009. (Beta-AFP) - Direktor američke centralne banke Ben Bernanki i predsednik SAD Barak Obama nalaze se na vrhu liste najuticajnijih mislilaca 2009. godine koju je u objavio časopis za spoljnu politiku Forin afers.

Bernanke je na prvom mestu zbog toga što je sprečio da se ponovi ekonomski krah, nalik na Veliku depresiju koja se dogodila posle pada berzi 1929. godine, navodi se u časopisu.

Prema ocenama lista, Bernanke, profesor univerziteta i stručnjak upravo za krizu 30-ih godina prošlog veka, sam je preoblikovao ulogu američke centralne banke i spasao američku privredu od "kolapsa". "Učiniti sve to za samo nekoliko meseci predstavlja bez sumnje jedno od najvećih intelektualnih dostignuća poslednjih godina", naveo je list.

Zbog toga što je "preoblikovao ulogu SAD u svetu" i što je "predsednik sa velikim idejama", Barak Obama se nalazi na drugom mestu na listi od 100 imena, uglavnom Amerikanaca. Među imenima na vrhu liste još se nalazi supruga vođe iranske opozicije Mir Hosein Musavija, guverner Kineske centralne banke Džu Siaoćuan, osnivač Majkrosofta Bil Gejts, bivši američki potpredsednik Dik Čejni i papa Benedikt XVI.

Pogledajte još