Većina građana ne planira da se vakciniše

BEOGRAD, 2. decembra 2009. (Beta) - Dve trećine punoletnih građana Srbije oseća se ugroženo zbog epidemije novog gripa, ali većina ne planira da se vakciniše, pokazalo je istraživanje agencije za istraživanje javnog mnenja TNS Medijum Galup.

Više od polovine građana, njih 52 odsto, ne planira da se vakciniše protiv novog gripa, 29 odsto anketiranih namerava, a 19 odsto još nije sigurno, pokazalo je istraživanje sprovedeno u periodu od 17. do 22. novembra.

Dve trećine ispitanika nije sigurno da je vakcina bezbedna po zdravlje, navodi se u istraživanju sprovedenom na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 1.022 punoletna građanina Srbije.

Poverenje je znatno kod starijih osoba, kao i među stanovnicima Vojvodine, koji su potvrdno navodili i da će se vaksinisati protiv novog gripa. Istraživanje je pokazalo da se stanovnici seoskih naselja, kao i centralno-zapadne Srbije znatno manje osećaju ugroženo zbog epidemije, a da se najugroženijim osećaju Beograđani, kao i stanovnici jugoistočne Srbije.

Pogledajte još