Ketrin Ešton: Zapadni Balkan moj visoki prioritet

BRISEL, 2. decembra 2009. (Beta) - Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Ketrin Ešton izjavila je u sredu u Evropskom parlamentu da će Zapadni Balkan biti jedan od glavnih prioriteta njene politike.

Ketrin Ešton, koja je juče zvanično stupila na dužnost potpredsednice Evropske komisije i visokog predstavnika EU, naglasila je "da neće biti produžena ruka britanske vlade". "Mene su izabrali šefovi dvadesetsedam država ili vlada, i zato je EU ta prema kojoj imam prvenstvenu odgovornost", dodala je.

Britanska laburistkinja, baronica i članica Doma lordova u parlamentu u Londonu, objasnila je da još nema prostorije u kojima će raditi s timom saradnika, a ni ekipu saradnika. Ketrin Ešton će raspolagati budžetskim sredstvima za finansiranje rada posebne diplomatske službe od oko 5.000 diplomata u misijama širom sveta.

U politici ulaska novih članica EU bitnu nadležnost ima komesar za proširivanje, a to je u novoj Evropskoj komisiji Čeh Štefan File. U obrazloženju nadležnosti i ovlašćenja komesara za proširivanje, koje je dao predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, stoji da komesar za proces uključivanja novih članica mora tesno sarađivati s visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU.

Pogledajte još