Zakon za lakše procesuiranje nasilja

BEOGRAD, 2. decembra 2009. (Beta-Fonet(old_image)) - Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković izjavila je da će se uskoro razmatrati izmene i dopune tri zakona kako bi se lakše procesuirali pojedini slučajevi nasilja u sportu.

"Razmatraće se izmene i dopune Zakona o sprečavanju nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, Zakona o prekršajima i Krivičnog zakona", rekla je Samardžić-Marković na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta za borbu protiv nasilja u sportu.

Ona je objasnila da je ustanovljeno da je teže procesuirati pojedine slučajeve nasilja u sportu zbog kolizije ta tri zakona i da će se na taj način prevazići ta prepreka.

"Očekujemo od Saveta Evrope jasne preporuke za sve zemlje - šta dalje raditi. Direktna posledica toga biće prva nacionalna konferencija o sigurnosti mladih kada ćemo pozvati 167 gradonačelnika i predsednika opština", rekla je Samardžić- Marković.

Ona je dodala da je povod za tu konferenciju činjenica da su najčešće žrtve i počinioci nasilja mladi između 15 i 30 godina.

Savet za borbu protiv nasilja u sportu usvojio je akcioni plan, odnosno identifikovao ciljeve, aktivnosti, indikatore, nosice aktivnosti, izvore finansiranja i vremenski okvir za sprečavanje nasilja.

"Ministarstvo prosvete se složilo da se uvede čas na kome će se razgovarati o sprečavanju nasilja uz gostovanje poznatih sportista", rekla je Samardžić-Markovićeva.

Prema njenim rečima, održavaće se zajednički skupštinski odbori za omladinu i sport i bezbednost, kako bi i parlament bio svestan problema i kako bi se dobila široka nacionalna baza.

"Usvojili smo i odluku da dežurni tužilac prisustvuje sportskom objektu za vreme utakmice, a jedna od mera je i donošenje specifičnih propisa o kontrolnim sobama na stadionima za zadržavanje počinilaca nasilja na stadionu za vreme utakmice", rekla je Samardžić-Markovićeva.

Ministarka za omladinu i sport objasnila je da će klubovi na kartama štampati "stop nasilju".

"Biće uvedene kamere na stadionima i drugim sportskim objektima. Primenjivaće se individualna prodaja ulaznica i biće zabranjena podela besplatnih karata", rekla je Samardžić-Markovićeva.

Pogledajte još