Mala Mis Sanšajn

Svake dve-tri godine pojavi se jedan ’’mali’’ američki film koji pojede ’’velike’’ i pokuša da nagrize ’’sistem’’. Devojčica sa velikim naočarima, još većim srcem i totalno otkačenom porodicom je rekla ’’u ta ta’’ multimilionskim projektima

Samo nekoliko sati nakon premijere i opšteg oduševljenja publike, koje je na Sandens festivalu izazvao film ’’Mala Mis Sanšajn’’, Fox Searchlight je nanjušio idealnu poslovnu situaciju: malo ulaganje - veliki profit. I to je umetnost. Slična sudbina je zadesila i u ozbiljnom krugu ljudi cenjene filmove ’’Garden State’’ i ’’Napoleon Dynamite’’. Ali, ’’Mala Mis Sanšajn’’ je nadmašila sve ’’male’’ projekte koji su postali ’’veliki’’, ostavivši iza sebe najuspešnija ostvarenja nezavisne produkcije kakvi su ’’Moja velika mrsna pravoslavna svadba’’ i ’’Stranputice’’.

Naravno, Fox-momenat, pa makar bio to i liberalni ogranak koji ’’traga za svetlom’’, aktivira jedno teško pitanje: Kako definisati pojam ’’nezavisni film’’? Ipak, ispred ove osetljive teme, stoji bitna činjenica da je ovaj poslovni potez omogućio da grupa entuzijasta zasluženo nešto zaradi i da jedan dobar film stigne do šire publike. Svako ima svoju računicu, a publici ostaje da veruje da u osnovi ’’nezavisnosti’’ stoje hrabrost, entuzijazam, snažna ideja i dobra ekipa na koju (valjda) niko ne utiče.

Životni i poslovni partneri Džonatan Dejton (Jonathan Dayton) i Valeri Feris (Valerie Faris), iza kojih je višegodišnje iskustvo snimanja reklamnih i muzičkih klipova, odlučili su da zajedno sa scenaristom Majklom Arndtom (Michael Arndt) stvore film za sve koji su se u jednom delu svog života osećali kao luzeri... Za sve za otkačenim disfunkcionalnim porodicama... Za sve koji nisu savršeni i obožavaju to... Za sve koji traže ljubav i veruju da postoji... Za sve fajtere koji ne gube nadu... Ukratko, za SVE! Samo neiskreni pred ogledalom neće naći barem trunku sebe u nekom od članova porodice Huver.

Tragikomičan road movie o porodici iz Albukerkija (baš iz tog grada u Nju Meksiku), koja putujući na jedan od bezbroj besmislenih, skoro perverznih američkih izbora za male mis ’’već nečega’’, ponovo upoznaje smisao porodične zajednice – na vrlo duhovit i nepretenciozan način obraća pažnju na niz problema modernog društva. Otuđenost, opsednutost izgledom, finansijska nesigurnost, guranje problema ’’pod tepih’’, potiskivanje emocija, netolerantnost...

Iako nije prvi film koji se bavi ovom kombinacijom aktuelnih tema, ’’Mala Mis Sanšajn’’ ima specifičnu čarobnost koja pre svega potiče od izbora glumaca. Osim pojedinih replika, voštanih lica sedmogodišnjih misica i raspadnutog hipi VW kombija, barem izvesno vreme pred očima ćete imati slatku, zbunjenu pametnicu Oliv, koju perfektno tumači jednako specifična i talentovana devojčica Ebigejl Breslin (Abigail Breslin).

Autorski tim nije mogao ni da sanja bolju nervoznu mamu od Toni Kolet (Toni Collette), ubedljivijeg tatu i modernog teoretičara uspeha od Grega Kinira (Greg Kinnear) i čudnijeg brata tinejdžera od Pola Dejnoa (Paul Dano).

Međutim, apsolutni hit likovi filma su deda koji veruje da je starost jedino logično vreme za drogiranje i gej ujak suicidalnih tendencija. Alan Arkin – koji je, ako je to uopšte i bitno za film ovog kalibra, apsolutno zasluženo osvojio Oskara za ulogu dobroćudnog dede ekscentrika – i šarmantno čudni Stiv Karel (Steve Carell), su najbitniji začini koji ’’Maloj Mis Sanšajn’’ daju dodatnu snagu.

Kamera, širokim kadrovima, prati otkačenost radnje filma, dok je režija opuštena, pozitivno neiskalkulisana i sasvim lepo zaokružuje razbarušenost celokupne produkcije. Uživanje cele ekipe i dobra atmosfera tokom snimanja se jednostavno oseća.

’’Mala Mis Sanšajn’’ ne nudi velika rešenja velikih problema čovečanstva. Takođe, tematski okvir nije nešto što već nije viđeno. Ali, porodica Huver se na sasvim originalan, vrlo duhovit i topao način obraća malim ljudima sa ne tako malim problemima. 

Katarina Milovanović

Pogledajte još