Kraljica

Odmerena, hladna, graciozna, pomalo kruta, ponosna, dostojanstvena, velika, odvažna, puna manira, kulturna... Ko bi rekao da se iza jedne, za Engleze, tako važne institucije – Kraljice, krije ljudsko biće

Film govori o danima nakon smrti princeze Dajane, sve do njene sahrane. Šta se dešava u kraljevskoj porodici, a šta na ulicama.
Sama recepcija filma u našoj sredini, koja baš i nema razvijeno poštovanje i razumevanje rojalističke tradicije, može da bude pomalo diskutabilna. Ali, verujem da će ovaj film pronaći poštovaoce u bilo kom kulturno-lokalnom kontekstu, sa ili bez kraljevske porodice na čelu države.

Ne znam koliko je scenario Pitera Morgana „autentičan“, odnosno koliko se zasniva na činjenicama (na primer privatni razgovori Kraljice Elizabete i Tonija Blera). Možemo reći da je Morgan napravio sopstveno viđenje događaja iza zatvorenih vrata - fikciju realnih događaja. Irski reditelj Stiven Frirs, daje mu tu istorijsko-dokumentarnu notu, ubacujući delove sa tadašnjih televizijskih programa.

Helen Miren, glumica nagrađena Oskarom za ulogu Kraljice Elizabete u ovom filmu, uzima centralno mesto. Najbolja gluma je ona kad ni ne primetite da se glumi, kada se ne izgovara ni reč... Zato su krupni kadrovi malih pokreta ruku i izraza lica, kao i posebnog držanja i načina kretanja, posebno njenog, u ovom filmu savršeni. 

Helen Miren s lakoćom glumi duboku unutrašnju borbu da održi svoje sopstveno dostojanstvo i da zadovolji engleski auditorijum koji očekuje od nje da pokaže javno da žali za princezom Dajanom. Ona odlučuje da se, ipak, nakon mnogo razmišljanja i dilema, povinuje željama publike, položi cveće i održi govor. Nedodirljiva i ponosna, Kraljica Elizabeta je tako pokazala, prvenstveno, da joj je stalo do toga šta se priča na televiziji ili piše u štampi o njoj, da se iza ovako velike dame ipak kriju osećanja.

Ne treba zanemariti ni glumu Majkla Šina (Michael Sheen) koji glumi premijera Tonija Blera. Šin pogledom, držanjem tela i neprirodnim osmehom daje liku Blera aroganciju koja ide pod ruku sa mladošću i željom za uspehom. A što je još važnije, prikazuje potčinjenost i poniženost pred Kraljicom.

Na najpoznatijem filmskom sajtu - www. imdb.com, film „Kraljica“ dobio je čak devet zvezdica (od mogućih deset). Pored fascinantne, neusiljene i tako prirodne glume i gracioznosti Helen Miren, ovo je još jedna činjenica koja ide u prilog tome da film vredi pogledati.

Nada Veljković

Pogledajte još