Predstavljena knjiga Lovac na naciste Efraima Zurofa

BEOGRAD, 2. decembra 2009. (Beta) - U beogradskom Aeroklubu u sredu uveče je predstavljena knjiga "Lovac na naciste" istoričara Efraima Zurofa, u kojoj je opisana njegova 36-godišnja potraga za ratnim zločincima širom sveta.

"Efraim Zurof u ovoj knjizi piše o holokaustu, o sistematskom progonu i demonizaciji velikog broja ljudi, o strahotama koncentracionih logora, o antisemitizmu čiji su koreni veoma duboki, naročito u hrišćanskoj civilizaciji", rekao je na promociji sociolog i savetnik predsednika Srbije Trivo Inđić.

Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu, u knjizi koju je objavio Zavod za užbenike iz Beograda, opisuje svoju potragu za nacistima i ratnim zločincima, tokom koje je, kako je naveo, otkrio bezmalo 3.000 sumnjivih u 22 zemlje.

Zurof je 2007. godine pronašao u Budimpešti nekadašnjeg žandarma fašističke Mađarske Šandora Kepira, učesnika u novosadskoj raciji 1942. godine, tokom koje je ubijeno najmanje 1.300 ljudi. Javnost ga pamti i po lociranju bivšeg komandanta logora Jasenovac u Hrvatskoj Dinka Šakića, koji se krio u Argentini. Zahvaljujući Zurofu, ŠSakić je izručen Hrvatskoj i kasnije osuđen u Zagrebu.

Pogledajte još