Čestitke pune života u Institutu Servantes

U galeriji Instituta Servantes otvorena je izložba „Čestitke pune života“ u organizaciji UNICEF-a i Ministarstva prosvete Republike Srbije. Ovom izložbom, koja će biti otvorena od 3. do 6. decembra započelo je obeležavanje 60. jubileja UNICEF čestitki. 

Na izložbi su izloženi i nagrađeni likovni i literarni radovi učenika osnovnih škola iz Srbije na temu čestitki sa novogodišnjim porukama.

Nagrade za likovni rad na temu „Moja UNICEF čestitka“ osvojili su Lazar Kostić, učenik VIII2 razreda OŠ "Rade Dodić" u Milutovcu, Jelena Tasković, učenica VI1 razreda OŠ "Branko Ćopić" u Beogradu (Rakovica), i Đorđe Krunić učenik VIII4 razreda OŠ "Milan Blagojević" u Lučanima.

Nagrade za literarni rad, na temu „Moje novogodišnje želje“ osvojili su Jovana Živković, učenica III2 razreda OŠ "Vuk Karadžić" iz Negotina, Sandra Petrović, učenica VI5 razreda OŠ "Rade Drainac" iz Beograda i Bogdan Džekić, učenik VI1 razreda iz "Prve osnovne škole kralja Petra II" u Užicu.

Specijalna nagrada pripala je Nemanji Bjeličiću, učeniku III razreda OŠ "Dimitrije Tucović" iz Čajetine, a osnovna škola "Rade Dodić" iz Milutovca za najbolju prodaju čestitki osvojila je nagradu kompjuter ComTrade .

Radove sa učeničkog konkursa ocenjivao je žiri u sastavu glavni i odgovorni urednik Politikinog zabavnika Zafirino Grasi, ilustrator Dobrosav Bob Živković, fotograf Nebojša Babić, grafički dizajner Konstantin I. Petrović, književnici Jasminka Petrović i Ljubivoje Ršumović, kolumnistkinja Nadežda Milenković, kao i predstavnici Ministarstva prosvete Republike Srbije i UNICEF-a.

Učenici - autori nagrađenih radova osvojili su vredne nagrade koje su obezbedili partneri ove akcije: kompanije Comtrade, Telenor, Adidas, i knjižara Mamut. Nagrade su: mobilni telefon SonyEricsson, Telenorov internetski modem sa besplatnom godišnjom pretplatom, Adidasov teniski reket, Sony playstation, kao i izabrane knjige i poklon iz ponude knjižare Mamut.

UNICEF ove godine obeležava 60 godina rada na programu prodaje čestitki. Ovaj jubilej UNICEF će zajedno sa svojim partnerima obeležiti širom sveta posebnom kampanjom pod nazivom „Čestitke pune života“. UNICEF novogodišnje čestitke, već 60 godina, simbolizuje veru i nadu u bolju i lepšu budućnost sve dece širom sveta. 

Značaj UNICEF čestitki leži u činjenici da je, upravo uz pomoć sredstava prikupljenih njihovom prodajom, za veliki broj dece širom planete obezbeđena hrana, voda, vakcine, bolnice, škole i krov nad glavom. Kao rezultat višedecenijskog rada UNICEF-a, položaj dece u svetu je značajno unapređen, a broj smrtnih slučajeva samo u poslednjih dvadeset godina prepolovljen.

Kupovinom UNICEF čestitke dajete svoj doprinos borbi za bolje sutra sve dece koja nisu imala uslova za odrastanje.

Pogledajte još