Riči Blekmur

Još jedan veliki gitarista bio je u našem gradu. Po njegovom zvuku pamtimo najbolje pesme "Deep Purple"-a i "Rainbow"-a. Njemu se na svojim albumima zahvaljuje što postoji, još jedan velikan savremene gitare - Ingvi Malmstin. Ekscentričan, "namćorast", ali ako mu dozvolite da da vam se predstavi zvukom, ako osetite šta je kroz gitaru hteo da vam kaže, skoro je sigurno da će vas kupiti... Riči Blekmor (Ritchie Blackmore) nastupio je u beogradskom Domu sindikata sa svojim bendom "Blackmore's Night"

Nije bilo sumnje da će Dom Sindikata biti pun. Pred koncert, i stariji i mlađi poklonici zvuka kojim je Riči oplemenjivao svaki bend čiji je bio deo, pravili su gužvu ispred sale. Kao što je i bilo najavljeno, neki od gledalaca bili su kostimirani, te su pored nas prolazile dame i gospoda u odelima iz doba renesanse, ali je bilo i "naših" predstavnika.

Prilika da prvi "iskoriste" interesantno uređenu binu (zgrade, fenjeri, kamenje, bure...) pripala je češkom bendu "Gothian". Publika se zagrevala uz vesele ritmove renesansne muzike, uz lautu, frule... i uživala u prijatnoj i toploj scenografiji. Ali, iako je predgrupa dobila zaista dobru podršku Beograđana, momenat koji su svi čekali i koji je ceo Dom Sindikata podigao na noge, momenat je kada se na bini pojavio - Riči Blekmor.

Iako je imao preko sedam gitara koje je iskoristio u toku koncerta, svirku je započeo istom onakvom kakvu je svirao u "Purple"-u, karakterističnim, belim Fender Stratocaster-om. Već na prve naznake solaže, publika je oduševljeno reagovala. Njegov "glasnogovornik", supruga i fantastična pevačica, Kendis Najt (Candice Night), vrlo brzo pokupila je simpatije publike. Umiljata, simpatična, ljubazna, očigledno oduševljena prijemom, trudila se da ponešto kaže na srpskom, kao "zdravo" ili "hvala", uz anegdote najavljivala pesme. Najviše fanova je ipak, "zaradila" fantastičnim vokalom, koji je savršeno izneo sve ono što "Blackmore's Night" stvara i koji je u stanju da vas potpuno preuzme i odnese mnogo dalje od zidova Doma Sindikata.

Počeli su pesmama koje su zajedno stvorili i koje pripadaju opusu grupe "Blackmore's Night", te je malo ko očekivao ono što će se desiti... "Play, Minstrel, play" sa albuma "Shadow of the Moon", zatim naslovna numera albuma iz 1999. godine "Under the violet Moon". A onda je simpatična Kendis rekla: "Verovatno ste čuli glasine... da je on bio u jednom ili dva benda pre ovog... Evo jedne pesme koju je napisao sa Dejvidom Koverdejlom". U nešto drugačijoj verziji, ali verovatno najboljoj koju smo ikada čuli - "Soldier of Fortune"! Pesma koja sama po sebi nosi toliko jaku emociju, pojačana senzibilitetom Kendis Najt, ostavlja vas bez daha, bez reči...

Usledili su "World of Stone" sa albuma "The Village Laterne", obrada "Diamonds and Rust" Džoan Baez koju su objavili 2003. godine.

Riči je i dalje "govorio" samo preko Kendis, ali je nazdravljao sa publikom i svojim igrama na gitari pokazivao da i nije baš toliki namćor za kakvog ga smatraju... Ali, kada je neko iz publike viknuo "Riči, reci nešto!" on je prišao mikrofonu, sačekao da se aplauz smiri i na oduševljenje prisutnih rekao samo: "No"!

Iznenanađenje koje je potpuno razgalilo publiku, tek je usledilo. "Child in Time" jedna je od vokalno najzahtevnijih rok pesama svih vremena. To, opet, nije bi problem ni za Kendis, ni za fenomenalne sestre Medlin (Madeline) i Nensi (Nancy) Posner, prateće vokale, koje su u ovoj pesmi otpevale one najteže, "vrišteće" delove!

"Cartouche" sa "Ghost of a Rose" iz 2003. godine, inspirisana restoranom u Pragu, i "Mond Tanz", uz simpatičnu priču o tome kako devojke na turnejama idu u šoping, dok za to vreme momci piju... Tu se i sjajni klavijaturista Bard David of larchmot, pokazao kao izuzetan vokal, a Riči je ilustrovao ovu anegdotu ispijajući klavijaturistinu čašu punu srpskog vina na eks...

Kendis je uz oduševljenje i zahvalnost što je bilo toliko kostimiranih Beograđana, pitala - ima li muzičkih želja. I bilo ih je, ali... "To je Riči, traži muzičke želje, a onda odsvira ono što on hoće!" Ono što je hteo je- "Ghost of a Rose". "The Clock Ticks On", tradicionalnu pesmu Tilmana Susata, odsvirao je "onako kako se to nekada sviralo", na dulcimeru, a zatim je prešao na gitaru dizajniranu kao lauta... Pridružila im se na bini i predgrupa, pa su se svi zajedno poklonili publici. Riči se rukovao sa oduševljenom publikom koja je prišla bini, a Kendis kao da je želela sa svima da se pozdravi, da se zahvali na cveću, poklonima i fantastičnom prijemu, kojim su iskreno bili oduševljeni svi članovi benda.

Bis je Riči započeo iza bine, na istoj gitari na kojoj je i započeo koncert, sa "Odom Radosti" koju je još pre tridesetak godina svirao sa grupom "Rainbow", a zatim su "dokrajčili" već ionako oduševljenu publiku sa "Smoke on Water" i "Black Night"!

Ako vas ne ostavi bez reči, sve ono što su "Blackbore's Night" uradili u skoro dva i po sata svirke u Domu Sindikata, zaslužilo je samo pozitivne kritike.

Napomena urednika: Po zahtevu "namćora" Ričija, fotografima nije bilo dozvoljeno da snimaju koncert.

Pogledajte još