Španija favorit u finalu Dejvis kupa

BARSELONA, 3. decembra 2009. (Beta-AP) - Španija predvođena drugim teniserom sveta Rafaelom Nadalom ulazi u finalni meč Dejvis kupa sa Češkom kao favorit da će četvrti put osvojiti trofej, ali i da će odbraniti titulu u ovom takmičenju.

Španiji će ovo biti peto finale od 2000. godine, kada je prvi put pobedila u Dejvis kupu, a nada se da će i odbraniti titulu, kao što je to uspelo Švedskoj pre 11 godina.

Finale se igra u Španiji, gde su domaći teniseri zabeležili 17 uzastopnih pobeda, ali i ukupno 19 uzastopnih pobeda na šljaci.

Najbolji španski teniser dolazi posle lošeg učešća na završnom turniru u Londonu gde nije uspeo da osvoji ni set, dok se Fernando Verdasko i David Ferer oporavljaju od povrede.

"Češka ima veoma dobru ekipu. Svaki poen biće težak. Za nas biće najvažniji prvi dan", rekao je Nadal koji drži rekord u singlu sa 10:0 pobeda na šljaci i koji će predvoditi Dejvis kup tim Španije, pošto je prošle godine propustio finale sa Argentinom.

Ko će igrati prvog dana odlučiće žreb, ali Verdasko se oporavlja od povrede stopala, dok Ferer nije igrao od oktobra zbog povrede tetive kolena.

Češka će igrati u prvom finalu od 1980. godine kada je zajedno sa Slovačkom kao Čehoslovačka, predvođena Ivanom Lendlom osvojila jedinu titulu.

U međusobnim duelima vodi Španija sa 3:2, a poslednji meč odigran je 2004. godine kada je Nadal debitovao u reprezentaciji.

Pogledajte još